Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hem för ensamkommande flyktingbarn ska tas i februari av kommunfullmäktige

/

Annons

En tidsplan har nu upprättats för arbetet med att skapa ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Hedegården.
Den 9 februari ska beslut tas av kommunfullmäktige, och Lars Isacsson, s, säger att då det är en för Avesta helt ny verksamhet tycker han det är viktigt att man får en bred politisk förankring.

Som DD rapporterade i lördags vill omsorgsstyrelsens ordförande Lars Isacsson, s, att Avesta kommun ska starta ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Hedegården. En idé som fått stöd från många håll.
Länsstyrelsen har rekommenderat att starta det som ett HVB-hem. Ett förslag till beslut ska arbetas fram. Lars Isacsson säger att man vill skynda på processen. Därför ska omsorgsstyrelsens arbetsutskott få förslaget den 16 december. Arbete ska ske parallellt i kommunstyrelsen. Beslut ska tas den 13 januari i omsorgsstyrelsen, dagen innan i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Viktig fråga

Målet är att ta beslut den 9 februari i kommunfullmäktige. Lars Isacsson säger att han vill ha upp frågan i fullmäktige då han ser den som principiellt viktig.
- Det är en ny verksamhet för Avesta och jag vill ha en bred politisk förankring.
Han säger också att det känns bra att det är den sittande majoriteten som startar en ny verksamhet i Hedegården, när det var den borgerliga som lade ned den förra.
Närmast ska en diskussion föras med bildningsförvaltningen.

Tolv platser

Det har även förts diskussioner med Migrationsverket, bland annat om det ska finnas både asyl- och uppehållsplatser. Man har även diskuterat vilken ålder det ska vara på barnen och om det ska vara bara tjejer eller pojkar.
12 platser är vad som ska finnas och 10 årsarbeten ska hemmet ge.
- Det har redan ringt folk som sökt jobb.
Den 22 december ska Lars Isacsson tillsammans med socialchef Annika Strand och Gamla Byns vd Örjan Willermark träffa fastighetsägaren Svenskt Fastighetskapital och förvaltaren Landstingsfastigheter.

Positivt

Martin Bergdahl från Landstingsfastigheter säger att han ser det som mycket positivt att kommunen visat intresse och han hoppas att kunna presentera ett gynnsamt förslag.
När det gäller den andra intressenten, Tjärnans Bostads-tjänst Rehabcenter AB, säger han att de fått uppgifter som gör att man inte vill ha Tjärnan som hyresgäster. Han säger också att man från Landstingsfastigheter inte skrivit under något avtal utan att det är ett förslag som lagts fram. Men att man alltså inte längre är intresserade av att få in dem i Hedegården.

Mer läsning

Annons