Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idag besprutas 62 hektar strandmark

Annons

Nu startar myggbekämpningen på Jäders holmar och Sonnboviken.
Idag väntas helikoptern lastad med det biologiska ämnet BTI flyga över 62 hektar strandmarker och släppa det över de strandområden där myggkläckningen nu kommit igång.
Det är första gången under alla de år som Avesta kommun varit med och betalat till projekt som en bekämpning sker.
Anledningen är det höga vattenståndet.

Inte på många år har vattennivåerna varit så höga som nu. Det betyder också att vattnet når de marker där mygglarverna bara ligger och väntar på att det ska bli gynnsamt för att kläckas. Så kan de ligga och vänta i många, många år.
I och med vattenflödet och de varma dagarna väntas mygg-kläckningen bli mycket omfattande i år.
-- Den första omgången mygglarver kläcks just nu. Därför måste vi börja besprutningen nu. Annars ger det dålig effekt, säger Jan Lundström som är projektledare för Biologisk myggkontroll.
BTI är ett biologiskt bekämpningsmedel som angriper mygglarvens matsmältningskanal. Ämnet som finn i jorden är speciellt skadligt för stickmyggan. Däremot har inte vattenloppor, groddjur, fiskar, fåglar eller däggdjur visat att de påverkas av ämnet.
Ämnet sitter i små kristaller som utvinns och fås att fasta på speciella korn. Dessa behövs för att få tyngd så att kristallerna faller ner där de ska göra nytta.
-- I praktiken behövs bara ett korn per kvadratdecimeter för att slå ut mygglarverna i det området. Vi sprutar cirka ett halvt kilo per hektar, säger Jan Lundström.

I år har man också förfinat besprutningsområdet. Genom att mycket noggrant markera var kläckningsplatserna ligger, en kartläggning av våtmarkerna längs med Dalälven och en ständig uppföljning av vattenståndet, vet man nu exakt var besprutningen ska sättas in.
-- På så vis blir besprutningen också effektivare och mer ekonomisk. Att spruta ute på djupt vatten ger exempelvis ingenting.
Det är också noga med väder och vind samt dagsljuset, då halveringstiden på ämnet BTI är 24-48 timmar. Därefter är det verkningslöst.
I fem dagar räknar myggprojektet med att besprutningen ska ske. Förutom i Avestas Jäders holmar och Sonnboviken ( men inte Kungsgården) också i Österfärnebo och i Tärnsjö. Totalt handlar det om närmare 1000 hektar. Det innebär en kostnad för material och helkopterhyra på cirka 1,5 miljon kronor.

Att en mygginvasion annars skulle komma att ske, är Jan Lundström övertygad om. Inte minst sedan projektgruppen "provfiskat" i Fängsjön i Laggarbo.
-- Här kan vi få upp 200 mygglarver i en enda skopa, berättar Anna Hagelin som är projektets monitoringansvarig. Det betyder att när hon inte hjälper till vid besprutningarna, samlar hon i myggor för artbestämning.
-- Vi hänger ut myggfällor, dit myggen lockas och sedan sugs in i en påse som dom inte kan rymma ifrån. Det har hänt att vi hittat 30..000 mygg i en sådan fälla från en enda natt.
Under de värsta åren, exempelvis 2000, hittades 65..000 mygg i en sådan fälla.
Dessa myggor fryses ner, räknas och artbestäms. Det är dock projektets vinterjobb.
Innan dess ska återrapportering redan ha skett på årets besprutningar.
-- När det gäller den delen ligger vi i framkant tekniskt sett. Sverige är långt ifrån den enda nation där myggbekämpning sker. I Frankrike, främst på Rivieran, har man statliga bidrag sedan 50-talet för det här.
Risken att stickmyggan sprid i Sverige är också stor, tror Jan Lundström.
-- Det ser vi ju bara på rapporten från Enköping för något år sedan, där man upplevde en plåga större än den i Österfärnebo. Men än så länge är Dalälven det enda område vi inriktat oss på.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.seMer läsning

Annons