Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag fick inte någon tid att ägna mig åt barnen”

Annons

Marie Lenholm (m) avgår som oppositionsråd den 1 oktober. Orsaken är att arbetsbelastningen inte har gått att förena med familjelivet.

- Arbetet tar mellan 50 och 80 timmar i veckan, säger Marie Lenholm.
- Det var mycket mer än vad jag hade väntat mig. Beslutet att avgå växte fram under våren.
När Marie Lenholm engagerade sig i politiken hade hon en karriär inom IT-branschen med sig i bagaget. Hon var van vid att arbeta hårt.
- Politik är mer krävande än ett vanligt jobb. Politik är så brett att man aldrig kan lära sig tillräckligt mycket.

Stöd av sambon hemma

Posten som oppositionsråd tog så mycket tid att det knappt blev tid över för familjen. Hon är sambo och har två barn, tre respektive elva år gamla.
- Min sambo fick dra det tunga lasset hemma, där var vi överens och den delen fungerade bra. Problemet var att jag själv inte fick någon tid att ägna mig åt barnen. Nu går hon tillbaka till näringslivet. Hon vill inte säga vart, eftersom hon fortfarande diskuterar detaljerna med sin blivande arbetsgivare. Det kommer dock att röra sig om säljarbete i en ny bransch. När Marie Lenholm avgår som oppositionsråd den 1 oktober behåller hon sin plats i kommunfullmäktige.
- Jag vill förbättra insatserna för barn som behöver särskilt stöd, säger Marie Lenholm.
- De frågorna är verkligen viktiga - mycket viktigare än frågan om vid vilken station i Avesta som tågen skall stanna vid!

Ingen överraskning

För Ulf Berg, moderaternas ordförande i Folkare, kommer Marie Lenholms beslut att avgå som oppositionsråd inte som någon överraskning.
- Jag har känt det på mig det ett tag. Rollen som oppositionsråd är oerhört krävande.
Ulf Berg menar att tids-kraven är ett bekymmer för politiker i alla partier.
- I synnerhet för kvinnor med uppväxande barn är det oerhört svårt att förena politiskt engagemang och arbete med familjeliv. Jag förstår Marie Lenholms beslut, även om jag beklagar det.
Nu ska moderaterna försöka att hitta en efterträdare till Marie Lenholm.
- Vi ska lösa frågan om en efterträdare som oppositionsråd i tid inför det första fullmäktige-mötet, som hålls i slutet av september, säger Ulf Berg.

Mer läsning

Annons