Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag har aldrig sett barnen så samlade”

Annons

Det var roligt för både stora och små när Alfons Åberg gästade Avesta.
Böckerna om den lille favoriten har översatts till 29 språk och ingen blev besviken när böckernas figurer inkarnerades i suveränt duktige skådespelaren och sagoberättaren Michael Lie.

För ett ögonblick i början trodde faktiskt DD:s utsände att det var personen bakom rösten till Alfons-filmerna som befann sig i Fridolin-salen på Avesta bibliotek.
- Jag har lyssnat mycket på Alfons med mina barn, och jag har träffat både Björn Gustafson som gör rösten och Gunilla Berg-ström, sade Michael Lie lite som en förklaring till röstens likhet.

Mest utlånad

Gunilla Bergström är författarinnan bakom figuren som gjorde entré 1972, och som sedan dess har varit en favorit hos barnen.
- Intresset för Alfons Åberg har varit konstant högt. Som enskild figur lånas han faktiskt ut mer än någon av Lindgrens karaktärer, berättar Michael Lie.
Det säger något om Alfons popularitet, men Lie tillägger också att Lindgrens böcker är tjockare och att det självklart påverkar utlåningsstatistiken.

Höll fokus

Men Alfons går helt klart hem, och det var fullsatt i Fridolinsalen på lördagen.
- Jag har aldrig sett en så samlad publik som idag, sade Daniel Henriksson på Studieförbundet Vuxenskolan, som var en av arrangörerna bakom lördagens föreställning.
Barnen höll nästan konstant fokuset på scenen och det var lite av det spring som annars kan vara fallet när små barn ska underhållas.
Åskådarna får bland annat följa med i Alfons bestyr då pappa Bertil Åbergs pipa försvinner, och när Alfons blir rättmätigt anklagad av sina ”dumma kusiner” för att ha ätit upp alla farmors kakor.
Hela tiden har berättaren Michael Lie god kontakt med publiken.
- Det är kul att jobba med en sådan klassiker. Man får sådan feedback. Det låter som en klyscha, men det är jättehärligt.

Mer läsning

Annons