Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimat- och energimässa i Avesta i lördags

Annons

Det är inte helt lätt att bestämma vilken metod man ska använda sig av som alternativ till olja och direktverkande el för att värma upp sin bostad. Det finns nämligen en hel del att välja på
Förhoppningsvis fick alla de som besökte energi- och klimatmässan i Avestaparken åtminstone en fingervisning om vad som är bäst för dem.

Det var ett 20-tal utställare som i lördags visade vad de har att erbjuda när det gäller alternativa uppvärmningskällor. Bland annat olika typer av värmepumpar, pelletseldning, vedeldning och solenergi.
Att påstå att någon av metoderna är bättre än den andra går dock inte.
- Det är individuellt. Det beror på hur man bor, vilken typ av hus man har. Med den här mässan vill vi visa vad som finns när det gäller alternativ till olja och direktverkande el, sade Amelie Sahlin, energirådgivare i södra Dalarna och norra Västmanland som arrangerade mässan.

Mera solenergi

Några direkta trender, vad som säljer mest, har Amelie Sahlin inte märkt. Men hon önskade att trenden gick mot mera solenergi.
- Solenergi gör att man under fyra till sex månader om året är helt oberoende av andra alternativ. Än så länge är emellertid solenergi en rätt kostsam investering, sade hon.
Den enda trenden som Amelie Sahlin har märkt att de alternativa anläggningarna ska vara lättskötta. Och det kommer också allt med lättskötta alternativ, exempelvis i form pelletsanläggningar.

Vedeldning

Ett alternativ som visserligen är billig men som ofta ses som ”bökig och jobbig är vedeldning. Men även det alternativet har många möjligheter. Rune Persson, från Kalmar, demonstrerade en vedeldad pannanläggning med flera valmöjligheter.
- Vedpannan har stora möjligheter. Förutom ved kan den kombineras med pellets, solenergi och även värmepump. Förutsättningen är emellertid att man även har en ackumulatortank. Då behöver man heller inte elda så ofta, berättade han.

Eco-driving

Bland utställarna i Avestaparken fanns också Avestabygdens odlare och Milko för att berätta om sina produkter. Milko berättade exempelvis om sina ekologiska och kravmärkta produkter.
Dessutom hölls flera seminarier under dagen. Om eco-driving, solenergi, bekväm pelletsuppvärmning, hur man undviker och åtgärdar fuktproblem och om luftvärmepumpar.

Mer läsning

Annons