Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommer också med bud på hyreshöjning för 2009

Annons

Det privata bostadsbolaget Koronagruppen och Hyresgästföreningen har nu kommit överens om hyreshöjningar för åren 2006 till 2008.
- 3,2 procent, säger Stefan Kronqvist, platschef för Koronagruppen i Avesta.
Hyreshöjningen träder i kraft från den 1 december.
Det kommer att bli ytterligare en höjning och det från 1 juni nästa år. Hur stor den blir är avhängigt till den höjning som det kommunala fastighetsbolaget Gamla Byn AB kommer att göra.

Helt klart är att det att finns olika uppgifter om vilken hyreshöjning som Koronagruppen begärt för åren 2006 till 2008. Stefan Kronqvist, platschef i Avesta, säger att den senaste höjningen gjordes 2005.

Ingen förklaring

Någon riktig förklaring till varför det blivit så kan han inte ge. Han kan dock peka på att de allmännyttiga bostadsbolagen för år 2006 inte gjorde någon hyreshöjning, och att de för de två följande åren gjorde höjningar på 1,5 och 1,7 procent. Sammantaget för de tre åren handlar det om 3,2 procent för allmännyttan i Avesta.
- Mer har vi inte rätt att ta ut, konstaterar han.
Bo Brihler, ordförande för Hyresgästföreningen i Avesta, säger att det bud de fick var till en början att Koronagruppen ville ha 14 procents höjning, men att de sedan sänkte kravet till 7,2 procent och nu slutligen 3,2 procent.

Språkförbistring

Stefan Kronqvist tillbakavisar uppgiften.
- Det kan finnas en missuppfattning.
Han pekar på att det i grund och botten kan handla om språkförbistring då Koronagruppen har danska ägare.
Stefan Kronqvist pekar även på de regler som finns om bruksvärdesystem och som gör att allmännyttan fastställer nivån på hur mycket man får höja hyrorna.
- Skitsnack, det kan du skriva att jag tycker, säger Bo Brihler om Stefan Kronqvists uttalande om att de inte begärt 14 procent.

Enades

Stefan Kronqvist säger att man inte har förhandlat med någon från orten utan de förhandlingarna har man gjort med Sören Pettersson från Hyresgästföreningen.
Under torsdagen kom så parterna överens om nivån på hyreshöjningen och blev det 3,2 procent. Och Stefan Kronqvist säger att den träder i kraft från den 1 december. Han säger vidare att man kommer med en till framställan om höjning av hyrorna, men först efter det att Gamla Byn AB förhandlat färdigt nivån för 2009. Den höjningen kan träda i kraft först den 1 juni 2009. Detta då det finns regler som styr att det måste gå minst sex månader mellan hyreshöjningar.
MIKAEL ERIKSSON

Fotnot: Se intilliggande artikel om Gamla Byn AB och Bolunden

Mer läsning

Annons