Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Jarlgård initiativtagare till att öppna upp Tyttbo för alla besökare

Annons

Nu är det drag i Tyttbo.
Sportfiskarna har nämligen i dagarna fått klart med den miljonsatsning som de vill göra i och kring Tyttbo forsfiske.
Fågel fisk & mittemellan kallas projektet som syftar till att under en tåårsperiod skapa en aktiv och hållbar fiskevård men där fisket också ska bli tillgängligt för handikappade.

Totalt handlar det om två miljoner kronor i ett första skede som ska satsas i området. Bland annat i byggnadet av en så kallad eldpallkoja som användes som bostad åt skogsabretare på 1800-talet. Nu förvänts den blisamlingslokal och bas för gruppern och aktiviteter i området.
Kojan ska byggas av timringseleverna på Sjöviks folkhögskola.
-- Tanken är att det här projketet ska kunna utvecklas och byggas ut under de två år det ska pågå. Det finns mer idéer. All den hjälp jag behöver för att förverkliga dem hämtar jag lokalt, säger Lena Jarlgård som är projektansvarig men också mamma till hela projektidén.

Hon är själv uppväxt i trakten och är sedan några år skötselansvarig i Tyttbo forsfiskeområde för Sportfiskarnas räkning samt parkbevakare för Färnebofjärdens nationalpark på såväl Västmanlands som Dalasidan.
Det är utifrån det arbetet och sin känsla för bygden som Lena förankrat idén om att öppna upp det fantastiska området för fler än de som bor där idag.
Det betyder i sin tur att en mängd aktiviteter ska anordnas i ormådet.
-- Ungdomsfiske. Fiskedagar för enbart kvinnor. Men jag hoppas också kunna knyta till mig entreprenörer i området som också har idéer.
Från Sportfiskeförbundets sida har man mött Lenas entusiasm med stor glädje.
-- Vi vill öka tillgängligheten i området och utveckla turismen så att det kanske genererar arbetstillfällen, säger Stefan Nyström som är generalsekreterare i förbundet.
Att få fler människor till området betyder också att färjetrafiken tryggas.
-- Den är en livsnerv för de boende i området. Ökar besöksströmmarna ökar också nyttjandet av färjan, säger Lena Jarlgård.
Färjan drivs idag av Intresseföreningen Trelänsleden vars arbete också är inriktat på att värna det sydöstra hörnet av Dalarna. Tillsammans med Sportfiskarna och Nedas turistnätverk samt nationalparken hoppas Lena Jarlgård kunna utveckla Tyttbo och locka dit besökare i större skaror.
-- Den ursprungliga projektidén var betydligt större. Vi har fått banta ner den. Men jag tror att när vi nu fått klart med det här projeketet så kan vi söka mer pengar till andra bredvidprojekt.
Pengarna har Sportfiskarna fått från det regionala Landsbygdsprogrammet samt Region Dalarna. Samanlagt 1,7 miljoner kronor.
-- Lägg sedan till privata medfinansiärer och vi hamnar på två miljoner kronor, säger Lena Jarlgård. som tycker sig ha fått enormt stöd även från kommunen för sina idéer och planer.

En av de omedelbara åtgärderna är att bygga en handikappbrygga i Balforsen som finansieras med pengar från Länsstyrelsen i Gävleborg.
-- Det betydar att snart kan alla fiska harr och öring med fluga och spinnare i Balforsen. Normalt är handikappades möjligheter till fiske i strömmande vatten mycket begräsnade, så den här satsningen känns mycket angelägen, säger Stefan Nyström från Sportfiskeförbundet.
I början av maj ska projektet presenteras och beskrivas för ortbefolkningen. Då kommer också nyheter vad gäller färjetrafiken att avslöjas.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons