Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men i fullmäktige debatterades Sfi som om inget hänt

Annons

Upphandlingen om SFI:n är avbruten.
Ändå ältade ledamöter i kommunfullmäktige upphandlingen av Svenska för invandrare på måndagskvällen i närmare en timme, sedan bland annat representanter för Sjöviks Folkhögskola ifrågasatt underlaget där det krävts att utbildningen måste ligga nära busstationen.
Wojciech Nedzewich beklagade texten, men förklarade att ärendet ändå måste ha sin gång.
Men idag står det klart; redan i fredags var upphandlingen avbruten!

-- Då fick vi ett brev från ekonomichefen Tommy Åhlberg med information om att upphandlingen avbrutits.
Det säger Lena Lönnqvist, rektor på Sjöviks folkhögskola som DD var i kontakt med på tisdagen.
Skälet förklarade vara att: "de i förfrågningsunderlaget redovisade formerna för utvärderng av anbudet visat sig innehålla sådana oklarheter och brister, så att den upphandlade myndigheten inte anser sig kunna bedöma inkomna anbud på ett likvärdigt sätt."
Men just denna formulering sa sig Wojje Nedzewicz på måndagksvällen inte kunna ändra på.
Lena Lönnqvist är idag förvånad över den intensiva debatten på måndagen, då frågan nu visar sig egentigen ha varit överspelad!
-- Jag tycker att det är en märkligt förtroendefråga! Varför talade man inte om det för ledamöterna i debatten?

Anledningen till att det alls blev debatt var interpellationer om upphandlingen av SFI av Bo Brännström och Karin Perers. De ville veta om folkhögskolan uteslutits eller visats ha kvalitetsbrister på grund av kravet att utbildningen ska ligga på gångavstånd från busstationen.
På de frågorna svarade Wojje Nedzewicz definitivt nej.
-- Men det här är ett komplicerat ärende. Inte minst för att olika invandrare behöver olika mycket tid för att lära sig svenska. Den vision vi har är att varje elev ska vara i kontakt med språket åtta timmar varje dag i tio månader. Efter det borde det vara få som inte klarar språket.
Enligt hans vision ska utbildningen ske varvat med praktik.
Men det är ingen ny tanke.
-- Så presenterade vi vår idé redan när vi sökte och fick utbildningen hösten 2006, säger idag Lena Lönnqvist. Vi ville ge ett varierat erbjudande. Men det fick vi nej på! Man trodde inte att det var möjligt. Men vi trodde på idén.

Det gör uppenbart fler idag, då just flexiblitiet i form av varvade studier och praktik lyfts fram. Invandrarna ska tvingas använda sig av sina kunskaper i svenska språket, något som också Bo Brännström tycker är bra.
Karin Perers påpekade hur viktigt det är att hitta finurliga lösningar.
-- Det bästa vore en helt nya upphandling, där den här visionen ligger som grund. Geografin får inte bestämma vem som får upphandlingen.
Wojje Nedzewicz fick dock förklara flera gånger att han inte kan riva upp upphandlingen då han inte har befogenheter till det.
-- Hur mycket jag än tycker om Sjövik måste jag stå på neutral mark.
Och han fortsatte:
-- Jag får alltid skit. När Sfi utbildningen flyttades till Sjövik 2006 fick jag skit för det, då det blev mycket resor. Nu står jag ansvarig för det här också.
Han fick dock stöd från socialdemokraten Ingemar Gustafsson som varnade för att det skulle kunna bli en mycket dyr affär om upphandlingen rivs upp.
Men vad uppenbart ingen visste, eller åtminstone inte talade om, var att debatten var totalt onödig.
Brevet till Sjöviks folkhögskola om att upphandlingen är avbruten är daterat 16 april, och anlände till folkhögskolan i fredags.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons