Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- men kommunen saknar små stugor

Annons

Full rusch!
Så sammanfattar Nerina Bersán sommarens turistsäsong i Avesta.
- De besökare vi haft har inte alls bara besökt Avesta Art. Vi har rapporter från att man haft betydligt fler bokningar på Visentparken i sommar än tidigare år. Och på Jularbomuseumet har man haft fullsmockat.

Innan turistsäsongen ens börjat summeras så ser alltså Avesta att antalet besökare i Avesta med omnejd varit stort.
Ett bekymmer ser dock Nerina Bersán.
- Vi har brist på logi. Framför allt i form av små stugor. Dem släpper inte avestaborna ifrån sig.
Vad beror det på?
- Jag vet inte. Men kanske är det så att de ägs av folk som bor i Stockholm och i Mälardalen. De har lätt att ta sig hit och kommer ofta och stannar länge. De utnyttjar verkligen sina boenden. Det finns alltså inte utrymme för att hyra ut deras stugor.

Stor skillnad

Nerina Bersán ser stor skillnad jämfört bara med Hedemora och Säters kommuner där utbudet av uthyrningsbara små fritidshus är betydligt större än i Avesta.
- Eller så har vi bara väldigt många dagsbesökare. Det skulle betyda att vår radiosatsning mot exempelvis Västerås och Stockholm har gett effekt. Turisterna kommer hit över en dag och gör Avesta. Det är en bra början.

Ligger fel?

Hur har då besöksfrekvensen varit här på Turistbyrån? Många har ju framfört klagomål på att turistbyrån ligger fel!
- Under hela sommaren då jag jobbat har jag stött på totalt tre personer som klagat. Alla tre visste också var den låg förut.
Däremot medger Nerina Bersán att det i övrigt finns mycket att önska vad gäller skyltningen till Turistbyrå som ligger inrymd i Avestas bilbiotekslokaler.
- Kommer man från Åsbo är det inte svårt att hitta hit. Då följer man bara skyltarna. Men kommer man via Kyrkbron är det betydligt svårare. Men det beror på Vägverket som inte tillåter skyltning från det hållet.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons