Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men kylan i vattnet höll fiskarna borta från flugorna

Annons

Isarna låg fortfarande kvar i vikarna som skira skivor.
Ett tunt snötäcke kunde också skönjas i skogskanterna.
Men forsen dånade och sjöng och den öppna brasan knastrade behagligt och doftade karaktäristiskt när det var fiskepremiär i Tyttbo på fredagen.
Rekordtidigt!

Visserligen inföll premiärfisket i mars även i fjol. Men i år noterades premiärfisket två dagar tidigare. Så här tidigt har det aldrig tidigare tillåtits att fiskas i exempelvis Balforsen.
På sin tid, när Vattenfall ansvarade för forsfisket i det sydöstra hörnet av Dalarna, så var första maj riktmärke.

Året om

- Men vi har ingen anledning att hålla stängt om bara vattnet är tillgängligt. Meningen är ju att vi ska erbjuda fiske så mycket som möjligt. Vi vill att fler ska upptäcka denna pärla till plats, två timmars bilresa från Stockholm. Jag är inte främmande för att vi i en framtid kanske kan låta fisket pågå året om. Åtminstone för dem som löser årskort.
Det säger Evald Ingerhed som är mångårig konsult på Sportfiskeförbundet och som trots uppnådd pensionsålder ändå har ett visst ansvar kvar för Tyttbo.
Han fanns givetvis på plats denna premiärdag liksom Lena Jarlgård som sedan något år tillbaka ansvarar för boende, camping, fiskeisättning, har kontakter med fisketillsynsingsmän och organiserar exempelvis premiärer med smörgås och soppa.
- Jag är också parkbevakare och ser fördelar med ett samarbete mellan nationalparken, Trelänsleden och Sportfiskarna.
Bara under sin tid har hon sett ett uppsving av besökare till denna centrala vildmark.
- Så många gästnätter, fiskekort och fiskeisättningar som vi hade i fjol har vi aldrig haft förut. Bland annat hade vi närmare 160 campinggäster från Schweitz som bodde i tält på sin resa upp genom Sverige.

Alla frös

Årets fiskepremiär blev dock av det mer kylslagna slaget. Frös gjorde både fiskare och fiskar.
- Det är ju nollgradigt vatten. Det bör upp till 4 plus innan fiskarna vill börja röra på sig. Bäst är det mellan 7-10 grader säger Thomas Holmberg som är fisketillsyningsman och som bara har lovord över gästerna:
- Dom sköter sig. Ser de att någon fiskar utan att ha rätt till det, brukar de kontakta mig. Pengarna för fiskekortet går ju tillbaka till att sätta i mer fisk för.
Av de cirka 30-talet fiskare som anlände till Tyttbo på fredagen, var det dock bara en handfull som fick upp någon fisk.
För många av dem spelade det dock ingen större roll. Flera av de riktigt inbitna fiskarna drar nämligen bara upp en fisk för att omedelbart sätta tillbaka den. En av dem är Jan Flink från Sala som fiskat i Tyttbo sedan 14 år tillbaka.
- Här är sådan fantastisk natur. Det är skapligt nära och nu börjar jag också lära mig. Men i dag var det för kallt. Och för mycket vatten!

Mer läsning

Annons