Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- men låga intäkter orsakar minus i budget

Annons

Nu ska de sista arbetena på Avestas badhus Metropoolen åtgärdas.
Det lovar fritid och teknikstyrelsens ledamöter.
Under de två kommande veckorna, sätter förvaltningen och Gamla Byn AB in alla krafter för att de arbeten som inte är klara nu ska åtgärdas.
Men Metropoolen kommer ändå inte att nå de beräknade intäkterna, varför badhuset väntas orsaka ett minusresultat för Fritid och teknikstyrelsen om 2 miljoner kronor.

- Värmeregleringen i huset, ljudanläggningen och kylan till solariet, är sådana där åtgärder som nu ska vidtas, säger förvaltningschef Ewa Löfgren.
Om en månad ska arbetsgruppen återigen träffas för att stämma av att allt blivit klart.
Men det står alltså klart redan nu att de uteblivna intäkterna för Metropoolen och kostnader med badhuset, gör att Fritid och teknikförvaltningen förmodligen kommer att gå med två miljoner i förlust detta budgetår.
- Vi kommer naturligtvis att göra allt vi kan för att spara, men så ser situationen ut idag.
Att förvaltningen efter juli månad redovisade ett faktiskt underskott mot sin budget med sex miljoner, har de dock tagit med ro
- Det berodde ju på att vi inte fått de pengar vi skulle ha motsvarande de nya kostnaderna för badhuset. Vi fick bara pengar utifrån vad det förra badhuset kostade. Men pengarna fanns. Det visste vi.
Det visar också räkenskaperna idag. Efter augusti månad har förvaltningen idag ett redovisat underskott mot budget med 3,7 miljoner kronor. Betydligt mindre alltså än i juli. Men fortfarande underskott.
- Av dem handlar 1,8 om badhuset. En dryg miljon kostar också merkostnaden för el. Den har blivit mycket dyrare för oss. I fjol hade vi till augusti gjort av med 5,3 miljoner kronor. I år redan 7 miljoner.
För att försäkra sig om att underskottet inte utökas har förvaltningen satt in anställningsstopp, övertids- och vikariestopp. Dessutom minimeras utbildningarna under hösten liksom resor.
- Vi har ett oerhört allvarligt läge. Prognosen för årets som helhet är att också va-kollektivet går med förlust eftersom vi gjort reinvesteringar på va-nätet som kostar upp emot 2 miljoner. Men det har vi haft pengar till, eftersom vi skulle ha gjort det jobbet i fjol. De pengarna fanns kvar. Glädjande är att renhållningen verkar gå med ett plus, cirka en halv miljon kronor, säger teknikchef Ewa Löfgren.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se


Mer läsning

Annons