Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Mer centralt än så här kan man knappast bo

Annons

Femtio meter till biblioteket. 75 till systemet. Ytterligare 10 meter till banken och skomakaren. Det är bara till livsmedelsbutiken det blir lite längre att gå.
- Närmare centrum än så här kan man knappast bo i Avesta.
Det säger Gamla Byns VD Jan Thamsten när han öppnar dörren till Malmgatan 6, bolagets gula, nybyggda tio lägenheter stora hus, som ligger insprängt mellan två rosa färgade byggnader.
På tisdagen slutbesiktigades bygget.
I nästa vecka väntas de första hyresgästerna flytta in.

Alla lägenheter är bokade sedan lång tid tillbaka. Hyresgästerna har därför i god tid kunnat se ut tapeter och golvunderlag. I de flesta lägenheter är det trägolv i rummen och klinkers i köken. Genomgående för lägenheterna är de öppna lösningarna.
- Vi vill ju inte ha så mycket korridor längre, som tar bort boyta, säger Jan Thamsten som är stolt över Avestas första nybostadsbygge på många, många år.
De största lägenheterna är på 85-95 kvadratmeter. Kök och vardagsrum sitter ihop. En del har valt att avskärma själva köksdelen, medan andra valt en helt öppen lösning.
Badrummen är så gott som identiska, utrustade med dusch, tvättmaskin och torktumlare. Trots att det finns en tvättstuga även i källaren.
- Där kan man tvätta lite större saker. De som flyttar in här är vana av att kunna tvätta närhelst de vill.

Mitt i huset finns två mindre lägenheter. Även där gäller en enda stor lösning, om än med en sovdel som går att skärma av med en skjutdörr.
Till alla lägenheter ingår stora balkonger eller uteplatser.
På översta våningen är det utsikt ända till älven - om man tittar noga genom grenverket.
Där är också fönstren kupade, och infällda i taket, för att bolaget skulle kunna nyttja hela höjden och bygga i fyra plan.

Arkitekt för bygget har varit Jan Burell. Hans idé och tankar med huset syns också framför allt från baksidan, där husets stora fördelar blir tydliga och där en trädgård håller på att planeras i dessa dagar.
Balkongerna sträcker sig ut över hela lägenhetsbredden och ger huset en inbjudande form.
På baksidan finns också öppna garagelängor att parkera bilen i .
Den dyraste av lägenheterna kostar 7845 kronor i månaden. De små lägenheterna 4190.
- Men det är kallhyra. Till det tillkommer värme, hushållsström och varmvatten som varje hyresgäst får betala efter hur mycket man gör av med nya mätare. Det är nytt för våra bostäder, men det är sådant som kommer för att alla ska ta ansvar för energiförbrukningen.
Värmekällan är fjärrvärme som sprider värmen till lägenheterna via slingor i golven. Fjärrvärmecentralen i husets källarplan, där det också återfinns förråd till alla lägenheter, är mycket liten och enkel.
I likhet med all ny bostadsproduktion, ska också alla lägenheter vara handikappanpassade. En hiss finns installerad och som nås via entrén från baksidan. Där hänger också postlådorna i vilken posten i fortsättningen ska läggas.
Däremot kan hyresgästerna även i fortsättningen få sin morgontidning till en liten fick vid sin dörr.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se


Mer läsning

Annons