Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nicklas Lidström om vardagen och världsmästerskapet

Annons

Annika Lidström kan fortfarande stå på händer. Men numera leker hon inte med dockor.
Och maken Nicklas är lite lat. När han dammsuger så händer det att han suger in en och annan strumpa!
Det avslöjades när makarna Lidström fick stå i centrum vid tisdagskvällens Art Café i Avesta.
Men framför allt framstod paret som ett helylle par som har omtänksamhet och familjen som det som de värnar mest om.

För ovanlighetens skull hade caféet flyttats in i Verket. Kanske för att sluka så många besökare som möjligt. Ett antal förbokade biljetter gav garanterat plats långt framme mot den scen som ställts framför Nicklas cebrouns svävande konstverk.
Det var en smart lösning och plötsligt visade sig Verket fylla nya funktioner.
Hallen där marknadsstånd stått under vintermässor, visade sig vara en bra konsertlokal.

Elvisimitatör

Det gav för övrigt unge Per Lill Elvis Holmberg prov på. I egen sydd kreation, i glittrig tyg a la sin förebild rev han av ett par Elvislåtar med stuns och takt som fått originalet att rodna om han varit på plats. En förbluffande scennärvaro och en lika fantastisk musikalitet lade grunden till ett oförglömligt framträdande.
Vad månde bliva av den grabben!
Men var hans sånger omedelbara och medryckande, startade intervjun med makarna Niklas och Annika Lidström något mer trevande.

Curre dök upp

Gamla bilder från album med dragspelande Annika och gitarrspelande Nicklas (mer än så sträckte sig inte deras musikkarriär) höjde temperaturen. Det gjorde också trion Tony Rickardson, Micke Hurtig och Jocke Enoksson som alla varit ungdomsvänner med Nicklas och i den egenskapen berättade anekdoter om bland annat krockade bilar med desböttre inga skador.
Men stämningen steg rejält när förre förbundskaptenen Curre Lundmark överraskande äntrade scenen och berättade om sina minnesbilder av Niklas.
- Jag vet vi konstaterade att han var en tunn djävul. Lång och gänglig. Det var tveksamt om han skulle klara det fysiskt trodde vi.
Med en öppenhet och gladlynthet som väl alltid kännetecknat honom, släppte spänningen och det blev en precis så där familjär och avspänd stämning som gjorde programmet så lyckosamt.

Vardaglig bild

I det läget kom Niklas själv att berätta om minnen och practikal jokes som försiggår mellan spelarna.
- Det är livsfarligt att somna på flyget. Då kan vad som helst hända..
Mer familjära minnesbilder dök också upp:
- Jag minns att Nicklas var en hejare på att framkalla konstgjorda fisar, skrattade Tony Rickardsson förtjust vid minnet.
Något som vare sig Annika eller barnen Lidström verkar ha upplevt.
Thomas Nordin som var programledare, hade gjort ett gediget förarbete med att intervjua alla tänkbara släktingar, vänner och bekanta och gav på så vis en mer vardaglig bild av det Lidströmska paret. Långt ifrån den världsstjärna han är, ibland annat egenskapen att vara den förste europeiske lagkapten som fått lyfta Stanley Cup-pokalen först av alla!
- Annika är en fantastisk mor, berömde Nicklas sin hustru. Jag är ju borta rätt mycket och hon har i praktiken fostrat våra fyra pojkar själv. Hon skjutsar dem till alla träningar. Hon är också omtänksam och tänker alltid på andra för sig själv. Egentligen för mycket.
- Han är omtänksam och sätter alltid familjen först, berömde i sin tur Annika sin man. Även om han är trött efter matcher och träningar fösöker han alltid ägna barnen tid när han är hemma. Och han hjälper till, men ibland kan alltså någon strumpa följa med i dammsugaren.

Hur kan då lilla Avesta producera två världsmästare?
- Jag tror det beror på att vi fick en trygg barndom. Föräldrarna fanns där som alltid ställde upp för en och skjutsade dit det behövdes, sa Nicklas och fick medhåll av Tony som också angav möjligheten att få prova på många olika slags sporter.
Sedan tilla Curre Lundmark:
- Men det krävs också målmedvetenhet. Det är ingen slump att Nicklas blev bra. Han var inte bara en bra hockeyspelare. Han hade oerhört bra betyg i skolan. Samma målvetenhet fanns där, och det är det jag tror gjort honom så oerhört stor.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons