Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är första intagningen till Karlfeldtgymnasiet klar

Annons

Bara byggprogrammet i Vansbo krävde högre betygspoäng än att komma in vid samma utbildning i Avesta.
Högsta betygspoängen krävdes dock för att komma in på naturvetenskapliga programmet.
Det visar statistik på årets gymnasieintag.
Flest elever återfinns på mediaprogrammet, där också de flesta elever kommer utifrån från andra kommuner.

Men även ridledar- och höstskötarutbildningen är ett program som lockar många elever från andra
kommuner. Mest långväga enligt intagningen är en estetelev från Ytterhogdal i Härjedalen och en ridledarelev från Älvdalen.
Ja, den första intagningen till Karlfeldtgymnasiet är alltså klart. För några veckor sedan kunde eleverna på nätet läsa av sin behörighet. I förra veckan fick dock eleverna som i juni gick ut årskurs nio, sina besked om vilken utbildning de kommit in på per post.

Betygspoängen som ligger till grund för antagningarna är 5 poäng för godkänt, 10 för väl godkänt och 15 för väl godkänt. En populärt utbildning som byggprogrammet kräver därför höga betygspoäng, då antalet platser är begränsat. I år kom vara hälften av de som sökte in då det krävdes 195 poäng för att komma in. Bara naturvetenskapliga programmet noterar en högre intagningspoäng i Avesta.
Däremot har exempelvis mediaprogrammet inte fyllt alla sina platser. Där finns 60 platser och 57 har fått plats. Därmed är också intagningspoängen betydligt lägre (70 poäng).
Mediaprogrammet är också den utbildning som lockar flest elever från andra närliggande kommuner. Av de 57 eleverna är bara 20 från Avesta. De andra kommer från Hedemora, Norberg, Fagersta och Skinnskattebergs kommuner.

En annan av de mest betygskrävande utbildningarna i Avesta återfinns i estetprogrammet inriktning musik (185 p). El- och industriprogram kräver idag också lika höga intagningspoäng som exempelvis teknik och samhällsprogrammet.
De här intagningspoängen är ganska lika om man jämför dem med andra gymnasieskolor i länet.
Mellan 150 och 200 poäng har krävts för att komma in på de flesta utbildningar. Dock med något undantag.
Till estetprogrammet dans i Falun krävdes 308 poäng för att komma in och 294 till inriktning musik . Där är även frisöyrket populärt med intagningspoäng på 250. Tio poäng mer krävde Falu praktiska gymnasium i samma yrke.
Höga poäng krävdes också till häst och ridledarutbildningen i Vansbo (245) och till naturbruksgymnasiet i Rättvik, inriktning trädgård (290).

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons