Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Nu har vi horndalsbor fått ett eget landmärke!

Annons

Nu är det på plats!
Det gamla svänghjulet som är en rest av Horndals storhetstid som bruk pryder nu samhället.
På ett räfflat betongfundament lyftes hjulet på plats på torsdagseftermiddagen.
Det blev en folkfest då många lediga ortsbor valde att ägna hela dagen till att följa hjulet färd till centrum.
- Det här är fantastiskt roligt. Det här har vi väntat på i 30 år, sa några röster till DD

Redan tidigt på morgonen samlades kranbilarna och personalen som var involverade i hjul-flytten.
När väl det blästrade och målade hjulet förankrats på flaket kunde transporten börja. Sakta men säkert körde Ulf Kåll sin last genom gamla bruksområdet, ut genom grindarna, (som klippts upp för att ge plats) och fram till järnvägen dit man kom tio minuter för tidigt. Först fem minuter över elva, sedan ett södergående godståg passerat, kunde Banverkets personal klippa strömmen och hjulet passera.
Fem 5 centimeter skulle finnas tillgodo på sidorna. Men då hade den som mätt uppenbart inte räknad med korsen ovanpå signallamporna. Nu hakade hjulet i dessa, men inte värre än att korsdelarna på en gång återtog sin palts och form.
Sedan var det bara Allébacken kvar.
Uppe vid Trekanten hade vid det lageet ännu fler intresserade samlats. Och de fick vänta i flera timmar på grund av försiktighet men också nödvändig lunchvila.
På plats fanns bland annat förskolans Rödluvans barn, men också ungdomar, pensionärer, lunchlediga... Alla passade på att få en titt på den historiska händelsen.
- Vilket skådespel, uttryckte sig Helmer Johansson som bänkat sig på sin rullator vid Trekanten. Jag var aldrig någonsin varit nere i verket, fast vi flyttade hit 1971. Så det här ville jag se.

Hjulet drev på sin tid götvalsverket där första valsningen efter stålverket. Det unika med hjulet är dock att det var drivet av elektricitet.
- Horndals bruk gjorde tre jättelika investeringar 1898; stålverket, valsverket och Näs kraftstation. Därifrån kom elen. Men eftersom motorerna var svaga skulle de aldrig ha orkat driva verket ensamt. Då tog man till det här svänghjulet som höll rotationen och driften igång, berättar bengt Söderqvist.
72 ton tungt och 7,20 meter i diameter mäter hjulet. Därför har flytten hittills aldrig blivit av.
- Otto Stjernqvist och kommunens man Axel Berg hade planer på att flytta det men det stupade på pengar, berättar Kurt Liljegren i Horndals Lions som engagerat sig för flytten de senaste åren. Idén kom upp när förra politiska regimen med Ulf Berg i spetsen reste runt och lyssnade till ortsbornas krav och önskningar.
- Det här är möjligt eftersom han avsatte pengar för det här innan regimskiftet, berättar Kurt Liljegren.
Därmed har Ulf Berg också varit med om att förverkliga sin morfars dröm!
För horndalsborna i gemeneman ses fsvänghjulsflytten som en nystart för Horndal.
Nu ska ruljansen rulla igång. Bevis för det blir Hordnals nya landmärke!'

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons