Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny modern vårdutbildning kan bli verklighet i Avesta

Annons

En smärre revolution av arbetssättet inom hemtjänst är det bildningsstyrelsens ordförande Wojje Nedzewicz, mp, och omsorgsstyrelsens ordförande Lars Isacsson, s, nu diskuterar.
- Vi måste satsa mer åt att vårda människan, säger Wojje Nedzewicz som efterlyser att man måste skapa en bättre kvalitet på livet för äldre.
För att nå dit ska en ny modern vårdutbildning utvecklas, och redan under detta år kommer de första effekterna att kunna ses.

Fakta i målet är att det finns ett stort behov av rekrytera personal till vårdsektorn, något som gäller för hela Sverige.
Bildningsstyrelsens ordförande Wojje Nedzewicz, mp, pekar på att för Avestas del handlar det om mellan 60 och 70 tjänster, lågt räknat, de närmaste åren. De elva personer per år som blir klara med sin vårdutbildning på gymnasiet räcker således inte för att täcka det personalbehov som finns.
- Det är samma problem överallt, vi kan inte importera folk från andra kommuner säger Wojje Nedzewicz.

Förändra grunderna

Även personer som redan är sysselsatta men som vill byta jobb måste också kunna få en möjlighet att utbilda sig inom vårdsektorn, och där Avesta lärcentrum, arbetsförmedlingen, och även Sjöviks folkhögskola kommer in med olika projekt.
För att locka fler att utbilda sig inom vårdyrket menar Wojje Nedzewicz att yrket i sig måste göras mer attraktivt, och där man i Avesta kommer att satsa på en modern vårdutbildning på gymnasienivå. Det handlar om att förändra grunderna i yrket, att man måste satsa på andra delar i vårdyrket. Det handlar om att tillföra olika specialistdelar, Wojje Nedzewicz ger som exempel att man kan bli undersköterska med kultur som specialitet eller undersköterska med smärthantering.

Mjuka värden

Wojje Nedzewicz pratar om de mjuka värdena, att man ska kunna satsa mer på att vårda människan.
- Vi måste ge hemtjänsten ett utökat ansvar av ett annat slag.
Han säger att de personer som är bra på att städa och sköta de praktiska delarna ska göra det. Men att de som är duktiga på att vårda ska få mer tid över till dessa bitar. Man ska skapa en annan resurs för
de praktiska göromålen.
Avesta har kvarboendeprincipen, det vill säga att äldre ska kunna leva kvar i sitt eget boende under en längre tid och på så sätt kunna bibehålla sitt sociala nät. Men en risk finns att det även kan medföra en ensamhet, och Wojje Nedzewicz pratar om att man måste jobba med den biten, att bryta ensamheten. En väg att gå är de diskussioner som förs med Gamla Byn AB om att i områden där många äldre bor skapa mötesplatser i form av öppna lokaler. En annan väg är via studieförbunden, men också via hemtjänsten.
För att få grepp om vilka behov de äldre har, och då handlar det om livsbehovet, vill man även skapa boenderåd.
- Ju mer man kan höja livskvalitén desto mindre blir vårdbehovet, säger Wojje Nedzewicz och tillägger att en sådan här satsning totalt sett inte kommer att kosta mer.
I de diskussioner som nu förs mellan Wojciech Nedzewicz och omsorgsstyrelsens ordförande Lars Isacsson, s, har man tittat på förutsättningarna hur man ska kunna arbeta mellan förvaltningarna. Under nästa år ska utbildningen kunna startas.
- De första effekterna kommer vi att se redan under året.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91
mikael.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons