Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

.. och snart följer också Åsbobrons underbro

Annons

Det är mycket brobygge i Avesta de här dagarna.
På torsdagen stoppades trafiken på riksväg 68 norr om Fors för att den nya gång och cykelbron över riksvägen skulle lyftas på plats.
Samtidigt förbereds den nya gångbron under Åsbobron.

Det var strax före lunch som trafiken stängdes av norr om Fors när gång och cykelbron skulle lyftas på plats.
Cykelleden är en följd av att infarten till Fors ändras. I påskas stoppades järnvägstrafiken och en färdig tunnel placerades under järnvägen. Där ska den nya vägsträckningen till Fors och Garpenberg gå från och med i höst.
I anslutning till den här nya sträckningen byggs också en gång och cykelväg över riksväg 68.
Fundamenten har varit klara sedan i vintras, och bron kunde därmed bara lyftas på plats för att därefter förankras i betongfundamentet.
Samma dag lyftes också en mindre bro över Forsån för att samma gång och cykeltrafikanter ska kunna ta sig ända in till Fors centrum från Östanfors.
Men broarbetet upphör inte där.
Under Åsbobron pågår också ett intensivt arbete. Där ska en vandringsbro läggas på den stora brons fundament, som en del av uppgörelsen när Fortum äntligen fick lov att bygga Avestaforsens nya kraftverk.
Den här vandringsbron kommer till Åsbo i sektion; en stålställning med ett trätrallgolv, som ska skjutas ut, förankras och hakas ihop.
Just nu pågår gjutning av små klackar på fundamenten som bron ska vila på. I nästa vecka väntas brodelarna skjutas ut på plats. Senare den här månaden ska den kunna vara möjlig att använda och blir därmed en välkommen sträcka för många älvpromenadsflanörer.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons