Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överskott, arbetslöshet och bostadsbrist – heta ämnen på fullmäktige

I går, måndag, var det kommunfullmäktige i Fors folkets hus. Den stora frågan som diskuterades och debatterades var kommunens delårsbokslut.
– Delar kommunalrådet min uppfattning att vi måste göra ännu mer för att bygga fler bostäder och för att få ner arbetslösheten? undrade Ulf Berg (M).

Annons

Avesta kommun kan i år visa upp ett starkt ekonomiskt resultat. Resultatet för året väntas bli 55 miljoner kronor plus. Det stora överskottet beror bland annat på att kommunens olika styrelser lycktas hålla sina budgetar och att Avesta kommun fått ett flyktingbidrag på nästan 70 miljoner kronor.

– Vi har en effektiv verksamhet i Avesta kommun. Vi har lägst kostnad för den politiska verksamheten i länet. Det är viktigt med bra ekonomiska resultat och v har ett resultat som ligger långt över budgeterat resultat, säger kommunalrådet Lars Isacsson (S).

Lars Isacsson (S), kommunalråd i Avesta.

Allt var dock inte positivt med kommunens delårsresultat. Bland annat visar den att arbetslösheten är fortsatt hög i Avesta. Ungefär 1 400 personer, 12,9 procent av befolkningen, är i dag utan jobb i kommunen. I Dalarna är 6,6 procent av befolkningen arbetslös.

Ulf Berg (M) ställdes sig frågande till om majoriteten i kommunen tog arbetslösheten och bostadsbristen på allvar.

– Arbetslösheten är på tok för hög i Avesta. Jag har inget emot att vi blir fler invånare i Avesta kommun, men då måste två parametrar finnas. Jobben måste finnas och bostäderna, säger Ulf Berg.

Ulf Berg (M).

Den moderate politikern gick vidare genom att fråga Lars Isacsson om dessa frågor tas på tillräckligt stort allvar.

– Ja, bostäder är jätteviktigt. Vi har som mål att bygga 200 bostäder per år och hittills i år har vi 81 beslutade. Jag tror också att GBAG behöver bygga mer. Och det är klart att man ska kunna ha arbete när man flyttar hit, svarade Lars Isacsson.

Oppositionsrådet Johan Thomasson (M) riktade kritik mot skolresultaten i Avesta kommun.

– Jag ska försöka reta upp Mikael Westberg (bildningsstyrelsens ordförande) lite grand, men jag vet inte om jag lyckas. Läser man delårsrapporten ser man att bildningsstyrelsen sticker ut med en 14,5-procentig högre kostnad för verksamheten mot det man bör ha jämfört med andra dalakommuner. Man kan prioritera att lägga mer pengar, men det ger inte direkt något resultat på gymnasienivå i Avesta. Resultaten är inte alls som de borde med tanke på de resurser som bildning får.

Mikael Westberg (S) valde att fokusera på resultaten i grundskolan.

– Vi vet att vi har väldigt många elever som går ut med godkända betyg och som har behörighet till gymnasiet. Vi var på femte plats i Sverige för några år sedan, svarade han.

Kommunfullmäktige i Avesta godkände delårsrapporten.

Mer läsning

Annons