Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal fortsätter servera redan berusade trots utbildning

Annons

Krogutbildningen har inte givit effekt.
Trots att personal från flera restauranger och krogar i Avesta gått utbildningen Ansvarsfull alkoholservering, fortsätter de servera överförfriskade personer.
Det vet polisen och socialtjänsten som tillsammans gjorde krogkontroll i Avesta på lördagskvällen.

- Tyvärr så behövs det mer utbildning och kunskap hos personalen som alltså är personligt ansvariga och kan sätta en hel rörelse i gungning om de inte lever upp till de krav som finns, konstaterar Lars-Göran Jansson från polisen.
På lördagskvällen besökte polisen, skatteverket och alkoholhandläggare i Avesta och Borlänge sex krogar i Avesta. Avsikten var att se vad de utbildningar personalen genomgått har fått för effekt.
Men resultatet visar sig allt annat än gott.
- Jag har deltagit i liknande krogkontroller sedan 1996. Jag måste säga att situationen är mycket bättre i Borlänge än i Avesta. Men så har vi också jobbat ihärdigt i Borlänge med de här frågorna.

Anmärkningsvärt

Lars Göran Jansson sammanfattar krogkontrollen i Avesta som ”anmärkningsvärd”, inte minst med tanke på att personal faktiskt har gått utbildning för att stävja fylleriet på krogarna.
- Personer som var ”tankade och klara” och som inte skulle ha fått köpa mer, blev ändå serverade, berättar Lars Göran Jansson som också såg flera personer inne på krogarna som både raglade och tog snedsteg.
- Dom ska egentligen avvisas.

Krogen bestämmer

Han betonar att alkohollagen är en skyddslag. Krogen bestämmer vem den vill servera, på samma sätt som Systembolaget avgör vem som får handla. Det råder ingen kundens rättighet.
Bästa nykterheten återfanns på den krog i Avesta där de flesta ungdomar återfanns.
- Det är främst äldre som blir riktigt fulla. Vi såg ingen underårig på krogen.
Att krogen säljer alkohol till redan berusade personer för att öka intäkterna, tycker Lars Göran Jansson är fel strategi.
- Jag tror att krogarna får sälja mer om inte gästerna är så fulla. Då vågar sig fler gå ut. Kan en krog erbjuda en glatt och trevligt ställe så får man fler gäster - och får sälja mer.

Brist på lagad mat

En annan brist som upptäcktes i och med krogkontrollen var bristen på lagad mat.
- Vi vet av erfarenhet att om en person som dricker också äter något blir den inte lika berusad.
En följd av mer mat och mindre överservering skulle bli en ökad trygghet.
- Det är ju efter att krogarna stänger och gästerna ska hem som våldet kommer. Är de då inte så berusade så minskar våldet. Det ser vi från polisen som något positivt.

Vad blir då följden av den här kontrollen?
- Det kan innebära att vissa krogar tvingas att skaffa sig den här utbildningen!
I samband med krogkontrollen kommer också skattemyndighen att ge två av restaurangerna föreläggande om att åtgärda brister i personalliggarna. Vidare överväger skattemyndigheten också att påföra kontrollavgift på två av restaurangerna med totalt 6000 kronor.

Mer läsning

Annons