Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen ber allmänheten vara extra vaksam

Annons

Det finns farhågor hos polisen att den våg av villainbrott som drabbat Hedemora nu har kommit till Avesta. Under helgen skedde två villainbrott i Avesta och närpolischef Michael Gustafsson säger att polisen ser liknande mönster i dem som de i Hedemora. Därför ber nu polisen allmänheten att vara extra vaksam och rapportera om de ser något misstänkt.

Hedemora har varit synnerligen hårt drabbat denna höst när det gäller villainbrott. 13 till 14 inbrott under en två månaders period. Men efter att polisen via tidningar informerat och uppmanat allmänheten att inkomma med tips verka antalet inbrott sjunka. I stället befarar polisen att den gärningsman/gärningsmän som legat bakom inbrotten i Hedemora valt att flytta sin verksamhet till en annan ort.

Två villainbrott

Och närmast finns då Avesta där det under helgen inträffat inbrott i två villor. Anledningen är att polisen sett det finns många likheter mellan de inbrott som inträffat i Hedemora och de två i Avesta. Bland annat när det gäller valet av vad som stulits. Det som gärningsmannen valt är kontanter och smycken som är lätt att bära med sig. Men också tillvägagångssättet har likheter.

Under helgerna

Biträdande närpolischef Thomas Hellgren säger att en gemensam nämnare vid flera av inbrotten är att persiennerna har fällts för, men också att inbrotten företrädesvis skett under helgerna. Mycket tyder på att gärningsmannen i förväg varit på plats för att rekognosera och på så vis ta reda på vilka hus som står tomma. Thomas Hellgren säger att då gärningsmannen/gärningsmännen valt gods som de kan bära iväg är det inte säkert att det använt sig av bil utan att de i stället går in till de villor som de i förväg valt ut.
Polisen vänder sig därför nu till de invånarna i Avesta och ber om deras hjälp att hålla utkik.

Informera grannarna

Det handlar om att notera om det är något fordon som beter sig konstigt och även personer som man ser.
- Ring heller en gång för mycket, konstaterar Thomas Hellgren.
Han säger att det är bra om grannar kan informera varandra om de ska resa bort och på så vis hjälpas åt att ha koll på respektive hus.
Det telefonnummer som allmänheten kan använda sig av är 11414 för att nå Avestapolisen med tips. Vid akuta fall är det 112 som gäller.
MIKAEL ERIKSSON
023-476 93 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons