Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhet i fokus hos SPF

Annons

SPF, Sveriges Pensionärsförbund, i Avesta hade under tisdagen bjudit in till en temadag. Rubriken för dagen var Säkrare seniorer. Jannike Wåhlberg från Civilförsvarsförbundet fanns på plats och informerade om säkerhet i hemmet samt personlig och brandsäkerhet.

Fallolyckor skördar fler offer än vad trafiken gör.
- Bland de personer som är äldre än 65 år utgör fallolyckor 90 procent av alla som dör, sa Jannike Wåhlberg till det 20-tal medlemmar hos SPF, Sveriges Pensionärsförbund, som samlat i föreningslokalen på tisdagseftermiddagen.

Förebyggas

Men hon sa också att mycket går att förebygga med enkla knep eller genom att ta hjälp. Jannike Wåhlberg jobbar för Civilförsvarsförbundet och höll i temadagen som syftade på att höja säkerheten hos äldre personer.
Det gäller att som äldre tänka på att man lättare kan bli yr om man kliver upp på en pall eller steg men också att man blir mer skör i kroppen.
- Ta bort en matta, eller lägga halkskydd under den och även i badkaret, och man ska kanske undvika att klättra, var några av de råd hon delgav åhörarna.
Hon pekade även på den hjälp äldre kan att få via kommunen.
- Serviceåttan kan hjälpa till, sa hon.
Jannike Wåhlberg hade valt att lägga fokus på tre saker, hemsäkerhet, brandsäkerhet samt personlig säkerhet. Och i det sistnämnda fallet kan det handla om att inte lägga handväskan i kundvagnen medan man handlar och på så vis undvika att bli ett brottsoffer. Men också att vara två när man tar ut pengar från en bankomat, även att man inte ska släppa in främmande personer i sin bostad.
Hon menade att man i bland kan vara lite för godtrogen, men det finns också de som är för rädda som inte vågar sig ut, vilket är tråkigt.

Checklista

Åhörarna fick även med sig en checklista hem med punkter över situationer och saker som man kan svara på och som kan vara en väckarklocka för att tänka över sin egen situation.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 93 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons