Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma rubriker nu som då

Annons

Historien år igen. Det konstaterar Leif Olsson i Krylbo, när han häromveckan hittade en gammal DD i en bortglömd låda i en garderob.
Tidningen var från juli 1982 och den då mest braskande rubriken handlade om - tågstationen i Krylbo.

Samtidigt som debattens vågor gått höga i Avesta den gångna sommaren om tågstopp i Krylbo eller Avesta, så visar det sig att det här är en fråga som dragits i långbänk.
Sommaren 1982 beskrevs Krylbo som ett utarmat samhälle. Affärer, bagerier och industrier hade lagts ner utan prosterstern.

Folkomröstning

Det är samma argument som ivrarna för en folkomröstning framför inför kravet på folkomröstning.
Då som nu är det järnvägstationen som stått i fokus.
Det som rönte medborgarnas intresse och engagemang redan 1982 var dock namnet på stationen. 1970 byttes namnet Krylbo central ut mot Avesta Central.

Många tog fel

Tio år senare konstaterades att resenärerna fortfarande tog fel. Många upptäckte för sent att de skulle ha bytt tåg i Krylbo trots att stationen kallades Avesta.
- Kliva av i Krylbo men du hamnar på Avesta Central. Det är många resenärer som misstagit sig på den kullerbyttan, noterade skribenten i DD.
Några år senare resulterade detta i att järnvägsstationen i Krylbo fick tillbaka namnet Krylbo - vid sidan av Avesta.
Detta fick Leif Olsson att skratta förtjust, när han i sommar hittade den gamla tidningen i sin garderob. Vissa nyheter och händelser består genom decennierna.
Men som om det inte vore nog.
På samma uppslag i den nu 26 år gamla tidningen, fanns också en artikel om EM-final för pingisspelande Barbro Wiktorsson.
- Hon är ju också aktiv än idag, konstaterar Leif, som behöll sin gamla tidning, efter att ha redovisat sidorna för DD:s reporter som inte var Avestabo på den tiden!

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons