Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar på sol och pellets

/
  • Christer Ring, Ruth Lindgren och Stig Lindgren har alla varit delaktiga i arbetet med att förse Åsgarns bygdegård med ett mer miljövänligt uppvärmningssystem, och på lördag är det nyinvigning för bygdegården.FOTO: MIKAEL ERIKSSON

Annons

Sol och pellets ska värma bygdegården i Åsgarn. 600 000 kronor har satsats på anläggningen och därmed kommer man bort från den luftburna elvärme som hittills har använts och som varit förenad med höga driftskostnader.
På lördag kväll är det invigning av miljösatsningen och det sker med en irländsk afton.

Tre av medlemmarna i Åsgarns Bygdegård, Christer Ring, Stig Lindgren och Ruth Lindgren, visar med viss stolthet upp den satsning som gjorts på en mer miljövänlig anläggning för uppvärmning.
- Under våren, sommaren och hösten ska vi vara självförsörjande med värme via solpanelerna, säger Christer Ring.
Under resterande del av året ska en pelletsanläggning stå för värmen till bygdegården.
Solcellerna finns monterade på taket till bygdegården och ska sålunda jobba i hop med pelletspannan.
Runt en månad har anläggningen varit i drift och omdömet är att det fungerat bra så här långt, även om man fortfarande håller på att trimma in den. Den nya värmeanläggningen ersätter en gammal och energikrävande anläggning som bestått av elvärme som blåsts ut i lokalerna med hjälp av fläktar.
Ordförande för bygdegården, Karin Perers, beskriver det gamla systemet som förfärligt dyrt och trist.
Bygdegården har nu försetts med ett vattenburet system och ett nytt hus som inrymmer såväl panncentral som pelletsförråd har byggts upp.

En lång process

- Vi fyller med mellan fem och sex ton pellets per gång, säger Christer Ring och visar hur pellets sugs upp från det stora förrådet till en lite mindre tank innan det går vidare in i pannan.
Att man nu ett nytt system för uppvärmning står klart är slutet på en lång process som startade sommaren 2006.
Karin Perers säger att man fått 300 000 kronor i bidrag från Boverket, 180 000 kronor från Avesta kommun och så har föreningen själva svarat för 120 000 kronor vilket inkluderar både ideella arbetstimmar och egna pengar. Och just detta med att så många av föreningens medlemmar har ställt upp och jobbat med den nya värmeanläggningen säger hon visar det behov som finns av att ha en mötesplats i bygden.
På lördag kommer det att bli invigning och det kombineras med en irländsk afton där bandet Madame Neruda från Sandviken kommer att svara för den musikaliska underhållningen.
MIKAEL ERIKSSON
023-476 93 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons