Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor drabbas när tolv miljoner ska sparas

/

Annons

Bildningsstyrelsen lägger nästa månad fram ett besparingspaket på tolv miljoner kronor. Det är främst lärartjänster och skolskjutsar som berörs.
- Det kommer att bli ett tufft jobb att genomföra dessa besparingar, det är inget man drömmer om, säger Avesta kommuns skolchef Ulf Månsson.

Nästa år kommer bildningstyrelsen att spara tolv miljoner kronor.
Anledningen till besparingen är att bildningsstyrelsen måste betala kostnaden för utbyggnaden av förskolan.
- Fler barn flyttar till Avesta och det behövs fler förskoleplatser och det är anledningen till att vi måste spara tolv miljoner från den andra verksamheten inom bildningsstyrelsen. Vi har inte fått någon ekonomisk utökning för den utbyggnaden, säger Ulf Månsson.
Den ekonomiska planen för nästa år kommer att i detalj presenteras i november av bildningsstyrelsen.
I dagsläget är det klart att bildningsstyrelsen riktar in sig på skolverksamheten för att spara pengar. Indragningen kommer främst att drabba skolskjutsar och lärartjänster.
- Det här kom som en chock. Det kommer att bli en enorm smäll för Avesta. Bildningsstyrelsen har aldrig någonsin haft så här mycket att spara in på ett år, säger Wojciech Nedzewicz, mp, ordförande i bildningsstyrelsen.
- Besparingar är inga idiotdrag för att kortsiktigt lösa något. Utan besparingar är långsiktiga mål för vår verksamhet, säger Wojciech Nedzewicz.
Enligt Wojciech Nedzewicz, ska besparingen under nästa år ske så smidigt som möjligt.
- Undervisningens kvalitet kommer aldrig att försämras och vi kommer inte att lägga ner någon skola. Det blir lärartjänster som berörs, det är där som pengar kan frigöras, säger Wojciech Nedzewicz.

Striktare regler

Regler för skolskjutsar kommer även att bli mer strikta. De elever som väljer en annan skola än den de tillhör få bekosta sitt busskort själv.
- Där har vi mycket pengar att spara in, säger Wojciech Nedzewicz.
Den rådande lågkonjukturen i Sverige och minskade skatteintäkter för kommunen gör att besparingarna genomförs.
- Tyvärr får vi bara använda de pengar vi har till en utbyggnad av förskolan och på så vis tvingas vi till en rejäl besparing, säger Wojciech Nedzewicz.
Tolv miljoner av bildningsstyrelsens budget motsvarar cirka tre procent av vad bildningsstyrelsens verksamhet kostar totalt.

Mer läsning

Annons