Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teknikkurserna snabbt fulltecknade under andra Seniorveckan

Annons

Teknikkurserna blev snabbt fulltecknade under Seniorveckan på Sjöviks folkhögskola. Data, mobiltele och foto visade sig vara väl så populära som mjukare teman som akvarellmålning och fiske.

Den gamla fördomen att seniorer är obildbara när det gäller ny teknik visade sig - givetvis - vara just en fördom. Teknikkurserna blev snabbt fulltecknade när de 88 deltagarna i Seniorveckan anlände i måndags.
En av deltagarna var Ingbritt Boman från Horndal. Hon har gått på en datakurs, och hade ingen tidigare datorvana.
- Vi lärde oss att skriva med datorn, och att surfa på Internet, säger Ingbrittt Boman.
Sina nya kunskaper skall hon bland annat använda som hjälpmedel för ett av sina intressen, som är att fynda bland antikviteter.
- När jag kommer hem ikväll skall jag leta efter fynd på Blocket!

Bilder i datorn

Nils Bergius från Nordanö valde för sin del att gå på fotokursen. Foto i sig var inget nytt för honom, utan det som var mest intressant var att få lära sig hur man läser in, ”skannar” in, bilder i datorn.
- Jag forskar i lokalhistorien från min hembygd i Värmland, och jag har mycket fotomaterial som väntar på att bli inläst i datorn.
Flitig datoranvändare är han sen början av 1990-talet, med inte mindre än tre skrivare av olika typer kopplade till datorn därhemma.
- Det var väldigt bra att vi fick inpräntat i oss att man alltid skall säkerhetskopiera digitalbilder till en extern hårddisk.

Andra året

Det var andra året som Seniorveckan i Sjövik genomfördes. Förra året deltog 50 personer, och det blev en sådan framgång att arrangörerna tänkte öka antalet till 75 i år, men så blev det inte.
- Intresset blev enormt stort, säger Lars Nilsson, som är ansvarig för Seniorveckan, och för övrigt initiativtagaren till den.
- Först när vi hade fått in 88 anmälningar lyckades vi sätta stopp.
Arrangemanget är ett samarbete mellan Avesta kommun, församlingar och pensionärsorganisationer. Huvudsyftet är egentligen inte kurserna, berättar Lars Nilsson:
- För många äldre människor krymper kontaktnätet av vänner och bekanta med åren, och Seniorveckan är därför ett sätt för dem att knyta nya kontakter, att få nya bekanta och kanske till och med vänner. Att kurserna har blivit så populära är förstås glädjande, men det viktiga är att deltagarna får träffa nytt folk. Man är ju inte heller tvungen att gå på kurs, utan det går precis lika bra att promenera, fiska eller spela boule.

PER STYMNE
0226-552 22
per.stymne@daladem.se

Mer läsning

Annons