Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traktorrace - populärt nöje av LRF

Annons

Stora starka karlar blir aldrig mer vuxna, än att de kan ta fram pojken inom sig.
I torsdagens traktorrace på åkrarna i Björka visade de också att takterna aldrig går ur.
Med sina traditionella traktorer fick de växellådorna att skrapa, dammet att virvla och - publiken att jubla! Det blev ett evenemang där alla blev som barn på nytt. På landet!

Tolv ekipage hade anmält sig till tävlingen som var det stora dragplåstret i LRF:s bidrag till By Slånkvicku. På området mellan Statoilmacken och stallet i Björka lockade de på torsdagen närmare 600 besökare, trots gassande sol och det bästa av badväder. Men som en av besökarna sa:
- Vi var här för något år sedan och tyckte det var så trevlig, så i år har vi lagt en hel semester vecka här. Just den här dagen med traktorrace har vi sett fram emot.
Har man samtidigt vänner och bekanta eller släktingar med anor och boställe på bygden gör det ju inte besöket sämre.
- Mina föräldrar kommer härifrån så vi bor i deras sommarhus, berättade Marika från Munktorp.

Hennes son Pontus tog tillfället i akt att spika ihop en pall. Det var en av många aktiviteter runt om på området, där ungarna också fick måla, prova på att åka traktor, titta på fårvallning med hund, lite cowboyridning och inmundigande av korv och hamburgare. Men traktorracet, vad var de flesta stod tålmodigt och väntade på i skuggan. Efter en första kvalomgång hade sex traktorförare kvalificerat sig till kvartsfinaler. Alla loppen kördes med två förare i två heat, längs en parallellbana med uppställda vattentunnor.

Till semifinalen kvalificearde sig hemmasonen Björn Jägers, Erik Sund från Fornby, samt Möklintas Christian Söderqvist och Thomas Westholm. Det var också den sistnämnde som visade sig vassast i starter där han tog sats och hoppade in på förarplats över sätet (som man hoppade bock i skolan), ryckte i växlarna, backade med frenesi och körde så dammet yrde.


En annorlunda tävling som uppenbart tilltalade både ung som gammal. Och att dessa numera äldre herrar kommer att sätta spår i medvetandet hos yngre män torde vara en självklarhet. Inte minst efter den lille grabbens spontana kommentar, som tittade besviket och förnärmad upp på silvermedaljören:
- Varför gasa du inte!

KERSTIN ERIKSSON

Mer läsning

Annons