Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvåårigt bostadsprojekt för Avesta och Hedemora presenterades

/

Annons

Lägenheter längs älven vid golfbanan. Att skapa ett boende i Koppardalen. Eller att bygga upp nya byn invid Klosterskolan.
Många tankar och visioner lades fram när det tvååriga bostadsprojekt som Avesta och Hedemora kommuner genomfört presenterades.

Varför bosätter sig människor där de bosätter sig? Det har varit temat för det arbete som gjorts i det bostadsprojekt där Avesta och Hedemora har ingått. Ett projekt som pågått under de två senaste åren.
Bland annat har man jämfört inflyttningsorter med utflyttningsorter, eller som Ingemar Gustafsson, ordförande för Gamla Byn AB, uttryckte det:
- Stjärnsund kontra Garpenberg, By kontra Krylbo.

Inte konkurrenter

Arkitekt Jan Burell har hållit i projektet och han menade på att Avesta och Hedemora inte är konkurrenter med varandra utan det är två helt unika centralorter.
Han sa vidare att man i denna region måste vara uppmärksam på de förändringar som är på gång och att kollektivtrafiken blir något som måste uppmärksammas.
- Vi måste hävda vår region.

En tidsresa

Jan Burell tog även med åhörarna på en tidsresa, från tiden efter andra världskriget och 100 år framåt.
Han pekade på befolkningsutvecklingen och att södra Dalarna fram till idag har tappat 8 000 personer, medan storstadsregionerna ökat rejält befolkningsmässigt.

Byggs mindre

Han konstaterade vidare att byggandet av bostäder var klart fram till mitten av 80-talet. En av anledningarna till att det i dag inte byggs så mycket är skillnaden i kostnader för nybyggnation jämfört med att köpa ett gammalt hus.
Tobins Q är en tes som visar att den som satsar en miljon kronor i Avesta i ett nybygge kan räkna med att få tillbaka 550 000 kronor när det säljs, och i Hedemora 450 000 kronor.

Seniorboende

För att kunna frigöra villafastigheter för yngre familjer måste man först skapa någon form av seniorboende.
Jan Burell pratade vidare om hur man ska utveckla orterna så de blir attraktiva i framtiden. Det handlar om att titta på vilka lämpliga tomter som finns, och vilka områden som ska planläggas för byggnation.

En ny by

Han målade även upp lite olika bostadsvisioner, och sa att Avesta har gamla byn och att man skulle kunna skapa ett nya byn vid Klosterskolan. Att man där skulle kunna bygga små traditionella trähus som parhus.

Bostäder på p-platser

Han pekade vidare på att i Avesta centrum finns mycket mark som används till parkeringar, det är mark som man skulle kunna ta tillbaka och i stället nyttja för bostadsbyggnationer. Han var även inne på att man skulle kunna skapa attraktiva boendemiljöer i Koppardalen, något som även Ingemar Gustafsson instämde i. Ingemar Gustafsson målade även han upp en vision om att bygga lägenheter längs med älven, granne med golfbanan.
- Men då måste man flytta några utslagsplatser på golfbanan så inte bollarna hamnar i lägenheterna.


Mer läsning

Annons