Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Unga par bygger hellre ett helt nytt hus än köper ett begagnat”

Annons

Småhustomterna i Avesta säljer som smör i solsken. Nu planerar kommunen flera nya småhusområden. Det håller snabbt på att bli brist på småhustomteri eller intill tätorten Avesta. Bara tills för något år sen hade kommunen svårt att bli av med tomter trots lockpriser på futtiga 10 000 kronor i vissa områden. Det var inga fel på vare sig tomterna eller områdena

- efterfrågan på hustomter var helt enkelt låg.
Nu har kommunen höjt priserna till marknads-nivå, så det vill säga till 100 000 - 115 000 kronor, ibland högre. Samma tomt som man förr fick nästan till skänks, men som nästan ingen ville köpa, har strykande åtgång idag till det tiodubbla priset.

Vad är det egentligen som har hänt?
- Äldre hus har blivit eftertraktade och svåra att få tag på, säger Ulf Lademyr, enhetschef för Kart- & Mätavdelningen vid Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning i Avesta. Det är Kart & Mät som också sköter markfrågorna i Avesta kommun.
- Nästan alla som hör av sig till oss och vill tinga eller köpa tomter är par i 20-30-årsåldern, säger Ulf Lademyr.
- De bygger hellre ett helt nytt hus än köper ett begagnat, som i praktiken kostar nästan lika mycket efter reparationer och upprustning.
Enklast är det att bygga i de mindre samhällena, som Horndal. Där finns det gott om tomter inom detaljplanerade områden. Fast där är efterfrågan närmast noll.
Alternativ två är att köpa en tomt av de som kommunen har i detaljplanerade områden, eller de få som säljs privat. Det är de tomterna som snabbt går åt nu. Det tredje alternativet är att vänta tills kommunen har gjort detaljplaner för helt nya områden. Då blir vänte-tiden minst ett år eller två, beroende på hur snabbt detaljplanerna blir klara. På sikt blir det runt 40 tomter sammanlagt i de områdena.
En detaljplan kan dock överklagas, så som skett med småhusområdet Månsbo. Överklaganden dra ofta ut i flera år.

Undvika ”villamattor”

En princip är att hellre bygga flera små områden än några få stora.
- Vi vill undvika de ”villamattor” som finns i många andra städer, säger Ulf Lademyr.
- De små områdena är överblickbara och mer uppskattade än de stora.
Ett hett önskemål som inte går att infria är att få köpa en sjötomt. Det finns inga lediga, och det lär knappast komma några.
- Dels är strandskyddslagen mycket restriktiv, trots att den kanske kommer att mjukas upp en smula. Dels finns det inte så många sjöar eller långa strandlinjer i Avesta kommun.
- Och tomter intill rinnande vatten som Dalälven, eller nära åar säger vi blankt nej till. Det är av rena säkerhetsskäl med tanke på risken för ras och översvämningar. Där har för övrigt Räddningsverket kommit med mycket strikta direktiv.
PER STYMNE

0226-552 22
per.stymne@daladem.se

Mer läsning

Annons