Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi behöver få med flera yngre kvinnor”

/
  • Siv Bergman och Karin Lidström, två av veteranerna i s-kvinnorna i Avesta.FOTO. OVE ANDERSSON
  • Ordföranden Annelie Palm hälsade deltagarna välkomna till jubileumsfesten.FOTO: OVE ANDERSSON

Annons

Socialdemokratiska kvinnoklubben i Avesta har under de 85 år som klubben varit verksam betytt mycket för många kvinnor. Och den fyller sin plats även i dag trots betydligt färre medlemmar än under ”storhetstiden”.
Detta konstaterades när klubben firade de 85 åren i Centrumkyrkan i Avesta.

Ett 20-tal personer kom till jubileumsfesten på lördagseftermiddagen, bland andra flera av klubbens veteraner vilket innebar att det blev en del spontana tillbakablickar på klubbens verksamhet.

Andra hem

Två av veteranerna som slog sig ned vid festbordet var Siv Bergman och Karin Lidström. Siv Bergman har varit medlem i 50 år och kunde berätta om en tid där klubben hade uppemot 100-talet medlemmar och verksamheten var omfattande.
- Klubben betydde mycket för många kvinnor. Den blev ett andra hem och det var glädje och fest nästan jämt, sade hon.

Yngre kvinnor

Elisabeth Palmkvist, en annan medlem som var med på festen, konstaterade att klubben har stor betydelse även i dag trots betydligt färre medlemmar.
- Kvinnor behöver prata med varandra och klubben behövs även för att introducera kvinnor i politiken. Men vi behöver få med flera yngre kvinnor, sade hon.
I dag uppgår antalet medlemmar till ett 30-tal. Klubbens ordförande Annelie Palm har dock ambitionen att medlemsantalet ska växa.
- En dröm jag har är att vi ska bli ett 80-tal, sade hon.
Jubileumseftermiddagen inleddes med förtäring. Därefter förmedlade Ingrid Bängs ett stycke intressant kvinnohistoria när hon berättade en sann historia om en kvinna som föddes när det återstod två timmar av 1800-talet. Samt om hennes uppväxt och liv i ett brukssamhälle.
Eva Tillsenius föreläste om kvinnlig alkoholism, bland annat ur perspektivet att den skiljer sig från manlig alkoholism.

Basfiol och flöjt

- Kvinnor döljer ofta sin alkoholism mer än män och därför kommer kvinnor ofta längre ner i sitt missbruk innan det upptäcks. Kvinnor behöver även annan hjälp än männen för att komma ur sitt missbruk, berättade hon.
I övrigt bestod eftermiddagen av en del uppvaktningar och som avslutning sång- och musikunderhållning som gruppen Basfiol och flöjt svarade för.

OVE ANDERSSON
023-476 36
ove.andersson@daladem.se

Mer läsning

Annons