Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Vi känner oss lurade, säger ortsbor

Annons

Debatten om tågstoppens vara eller inte vara i Avesta Centrum fortsätter. Framför allt är det motståndarna till att flytta tågstoppen till Avesta som hörs.
- Det är fel att påstå att det är kört. Vi kan påverka till och med september, säger Lars Eklund.

Enligt honom har också kommunalrådet Agneta Thörnqvist lurat väljarna utifrån sina tidigare uttalanden.
- Det märkliga är ju vad hon skriver på sin blogg; om hur s kämpat för att det inte skulle bli som i Cool Candys visa "Krylbo central finns inte kvar i tidtabellen..."
Men det är ju skrivet för två år sedan?
- Ja, men det står fortfarande kvar på hennes blogg!

I februari 2006 när frågan var aktuell, noterade Agneta Thörnqvist att demokratin var satt ur spel eftersom beslutet om att bara ha ett stopp - i Avesta - redan var fattat.
När det sedan stod klart att det skulle bli en dialog med SJ om eventuellt stopp även i Krylbo, skrev Agneta:
- "Hade vi inte sett till att frågan kommit upp hade ingenting hänt och tågen hade passerat den gamla anrika stationen i Krylbo/.../ Ibland lyckas vi få moderatfarbrorn att krypa till korset och inse att det finns en opinion mot hans odemokratiska arbetssätt".
Det avsåg dåvarande kommunalrådet moderaten Ulf Berg.
- Han var i alla fall tydlig. Han har aldrig ändrat sig. Men Agneta har svängt. Nu är det hon som kör på samma linje som hon anklagade honom för, säger Lars Eklund.
I ett annat inlägg från våren 2006 noterar hon att om inte förhandlingarna med SJ om dubbla stopp skulle leda någonvart så "kommer vi (i socialdemokraterna, reds. anm) att besluta att Avesta kommun ska framlägga kravet till SJ att tågen också fortsättningsvis stannar i Krylbo".
- De signaler hon då gav, är en helomvändning mot för vad hon nu säger. Jag har inget emot två stopp. Det tror jag är den bästa lösningen. Men det här är att lura oss väljare.
Får det här betydelse för nästa val?
- Det vet jag inte. Men ändrar hon sig inte så nog tror jag att det kan påverka.

Men även inom nuvarande opposition råder oenighet. Moderaten Mats Myrén menar att överenskommelsen mellan kommunalrådet tagits över huvudet på resenärer utan vare sig dialog eller samråd.
- Lägg energin i stället på att få SJ att sluta med sina indragningar av tåg sommartid. Många pendlare hinner nu inte till sina jobb då första dalatåg anländer 10.14 till Stockholm.
Oppositionsrådet Marie Lenholm försvarar sitt ställningstagande med att hennes parti visst har tagit upp frågan.
- Men Mats Myrén var inte med den gången, heller. Det är dock riktigt att alla inte är för det här beslutet av olika anledningar, men min uppfattning är att vi som är för är i majoritet.

Agneta Thörnqvist har inte gått att nå för en kommentar, då hon inlett sin semester och hänvisar sina samtal till vice ks ordförande.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se


Mer läsning

Annons