Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill fortsätta hitta vinnande samverkansformer

Annons

Att nå de ultimata samarbetsformerna är det viktigaste för Avestas kommunledning.
Det hävdar kommunalrådet Agneta Thörnqvist s, med anledning av att det nu är halvtid i mandatperioden.
Ett läge där det finns anledning att blicka tillbaka på genomförda vallöften och siktar in sig på kommande år.
-- Det här är första gången som socialdemokraterna visar musklerna och står för sina löften, säger Wojje Nedzewicz mp som själv ingår i kommunledningen.

När det gäller samverkan lyfter Agneta Thörnqvist fram organisationsförändringar inom kommunen.
-- Vi har valt att flytta om verksamheter. Fritid och teknik har blivit en ny enhet och vi förde samman arbetsmarknadsenheten och integration med bildning och bildade SIVA. Det fick vi kritik för, men det har visat sig var ett lyckokast.
På så vis vill kommunledningen fortsätta jobba.
-- Föser vi i hop personer som jobbar med samma saker blir det kreativa lösningar som följd. På samma vis kan vi hitta samordningsvinster vad gäller transporter och inom turism och besöksnäringen. Vi har också ett bilpoolprojekt på gång för att nyttja den bilpark vi har mer effektivt.
När det gäller vallöften har alltså mycket nåtts, menar kommunledningen.
Omsorgsstyrelsens ordförande Lars Isacsson bockar till och med av alla sina vallöften undantaget ett; demensplatser
-- Men vi har sett ut vilken avdelning vi ska göra något av på skogsgläntan Men för det krävs att vi minskar kostnaderna någon annanstans.
Löftet om nya boendeformer anser man sig ha levt upp till, även om det skett på initiativ av exempelvis psykiskt funktionsnedsatta personer själva.
-- Ja, men vi att det ska fungera har vi utökat vårt boendestöd. Det ska vi göra till fler grupper. Vi ska också ge förutsättningar för ett rikare liv för äldre genom att inrätta ett seniorscenter i höst. Det ska ligga lokalt och erbjuda aktiviteter för alla äldre som i första hand bor centralt.
De som bor i utkanten av kommunen då?
-- Där får vi införa en light variant. Där kan de äldre erbjudas att få äta på exempelvis Tallbacken i Horndal.
Inom miljö och byggnämnden ska man satsa på enskilda avlopp och en naturvårdsplan. Inom skolan sjösätts i år en ny skolplan med fokus på inlärningsprocessen och disciplin.
-- I framtiden ska maximalt 2 procent av eleverna inte klara att lära sig läsa. I dag är procenten 9, säger ordförande Wojje Nedzewicz.
Utbyggnaden av barnomsorgen är också ett led i s, v och mp:s gemensamma program. Det innebär en ny avdelning i Rågen till hösten eller nästa vår. Ytterligare avdelningar skapas nästa år, då barnafödandet fortsätter att öka. En av avdelningarna kan läggas i Horndal.
Men där har ni ju nyligen sagt upp dagmammor?
-- Ja, men det är dagisplatser som föräldrarna väljer.
När det gäller Fritid och teknikstyrelsen har de bland annat sett till att ställa i ordning skatepark, badhus, rustat elljusspår och rustat Avestavallen.
-- När det gäller framtiden ska vi bygga nytt reningsverk i Näs, se över bidragsregler för föreningar och se över kollektivtrafiken. I första hand vill vi se om vi kan införa anropsstyrd busstrafik i centrala Avesta.
Men är då inte kollektivtrafiken viktigare för de som bor i ytterområdena?
-- Jo, men någonstans måste vi börja, och det här lär inte bli enkelt att genomföra, säger ordförande Mia Bergqvist.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.seWebfråga
Hur tycker du att Socialdemokraterna och Avestas kommunledning levt upp till sina vallöften?

Mer läsning

Annons