Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wojciech Nedzewicz

Annons

Avesta kommun lämnar NVU-samarbetet om det inte går att träffa ett nytt avtal före den 13 december. Dagens avtal har visat sig vara alldeles för dyrt för skattebetalarna i Avesta.

Den här bomben släppte Wojciech Nedzewicz (mp) efter onsdagseftermiddagens möte i Bildningsstyrelsens arbetsutskott. Nedzewicz är Bildningsstyrelsens ordförande.
- I praktiken medför det nuvarande avtalet att Avesta helfinaniserar elevplatser åt andra kommuner. Dessutom beräknas elevkostnaderna efter en merkostnadsprincip som gör finansieringen snårig och svåröverskådlig. Istället vill vi införa en fast elevpeng som följer varje elev. I NVU, Norra Västmanlands Utbildningsförbund, ingår för-utom Avesta kommunerna Hedemora, Norberg, Fagersta och Skinnskatteberg. Det nuvarande avtalet med NVU löper ut den 13 december. Om det inte går att träffa något nytt avtal dessförinnan rekommenderar arbetsutskottet att Avesta går ur NVU. Den frågan måste beslutas av kommunstyrelsen senast den 31 december, varpå Avesta skulle lämna NVU vid utgången av 2009.
En elevpeng skulle alltså vara ett fast belopp som följer eleverna beroende på deras val av skola. Elevpengen används redan i många av NVUs motsvarigheter i andra delar av landet.
- Beloppet bör sättas efter en självkostnadsprincip, säger Wojciech Nedzewicz. Den skall vara kostnadsneutral. För Avesta skulle den medföra en halvering av kostnaderna för de berörda eleverna.
Per Stymne
0226-552 22
per.stymne@daladem.se

Mer läsning

Annons