Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 miljoner fattas inför nästa år - skolan drabbas hårdast

Annons

100 miljoner saknas nästa år.
I kommuneledningens innersta penetreras nu allt som kan plockas bort.
Mellan olika verksamheter blir det kamp om intresset och pengarna.
- Det kommer att beröra personal helt klart, säger Nils Persson, s.

Varje nämnd fick för några veckor sedan ett beting där de skulle föreslå en bantad budget. Men inte ens de hårt bantade budgetförslagen från nämnderna lär räcka för att plocka in 100 miljoner.
- Vi kommer nog att få lägga ut mer sparbeting, säger Persson.
Orsaken till kommunens situation ligger i ökat antal i äldreomsorgen, i barnomsorgen och fler människor med behov av socialstöd.

Drabbas hårdast

Det troliga är att det är skolan som får stå för de mesta besparingarna. Redan nu har förskola, grundskola och gymnasieskola krävts på besparingar på bortåt 40 miljoner. Skolnedläggning och personalbesparingar ligger i förgrunden, när respektive nämnd lägger sina förslag.

Inget läcker ut

Troligtvis finns det förslag som är ännu mer låntgående som cirkulerar inom den innersta cirkeln.
- Inget läcker ut om vad vi diskuterar. Och så ska det vara, sa kommunalrådet Nils Persson, s, vid kommunfullmäktigemötet i slutet av september.
Persson är nöjd över att finansutskottet i dag endast består av representanter från den nya majoriteten, efter vårens ommöblering, då vänster försvann från majoriteten och de borgerliga partierna istället bjöds in.
Ulla Olsson i moderaterna säger att det är möjligt att det blir ett givande och tagande om de ska stå bakom en budget. Moderaterna har alltid lagt en alternativ budget tidigare år.
- Men förutsättningen är att det är en budget i balans, ordning och reda i ekonomin. Annars samverkar vi inte, säger hon.

Enighet

Nu penetrerar tjänstemännen alla förslag från nämnderna. Fler bantningsförslag lär komma. Dessutom ska den nuvarande majoriteten med sex partier komma överens. Det kan bli så att socialdemokrater i finansutskottet kör över socialdemokraterna i nämnderna, för att nå en politisk enighet.

Mer bantning

I första hand blir det verksamhet som inte är styrd av lagen som riskerar att hamna under luppen.
- Sen är det så att det som är lagstyrt inte säger vilken nivå det kan ligga på, menar Persson.
Det troliga är att nämnderna får en ännu hårdare åtstramning som de ska genomföra. En besparing där nämnderna får skära bort ännu mer verksamhet, eller kanske enklast driva verksamheten med färre personal. Nuvarande förslag till besparingar räcker inte.

Pengaspelet

Med en bantad budget, så inträder också ett spel, där alla delar av den kommunala verksamheten slår vakt om sin verksamhet. Inte helt ovanligt är att nämnder föreslår en nedläggning av något attraktivt, väl medvetna om att det blir protester.
Då kommer de alternativa förslagen, det vill säga de minst dåliga nedskärningarna.

Uppsägningar?

Från de inre kretsarna i kommunhuset tals mest om driftbesparingar. Personalkostnader ligger på 60 procent av budgeten.
- Det kommer säkert situationer, då vi får varsla om uppsägning, säger Persson.

Klart till jul

Från början hade kommunledningen en plan på att ta budgeten för nästa år, med alla prioriteringar, redan vid fullmäktiges novembermöte. Nu ser det ut som att det blir som det blivit de senaste åren. Budgeten spikas efter ett maratonmöte någon vecka före jul.


PER EKLUND
0243-920 28
per.eklund@daladem.se

Mer läsning

Annons