Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20-åring döms till skyddstillsyn och samhällstjänst

Annons

Falu tingsrätt bedömer inte den anlagda branden i omklädningsrummet på Sportfältet som grov mordbrand.
Det sammanlagda straffvärdet på de brott som den 20-årige borlängebon erkänt uppgår till fängelse i tre år och tio månader. Han var 16 och 17 år när brotten begicks.
Tingsrätten dömer 20-åringen till skyddstillsyn med samhällstjänst 180 timmar förenat med psykiatriska kontakter

Den 29 januari går 20-åringen in på polisstationen och erkänner en rad brott. Det ledde till att flera äldre brottsutredningar kunde slutföras.
20-åringen erkände att han den 9 juni 2005 knivhotat en kassörska på Ica Trumpeten i ett försök att stjäla pengar, att han några dagar senare i samma butik stulit cirka 1000 kronor ur kassaapparaten, och att han 19 oktober utrustad med kniv tilltvingat sig 2 300 kronor från kassörska på Hemköp i Paradiset.
Han erkände även tre bränder samma höst. Den 16 september började det brinna i ett förråd vid tennishallen, den 14 oktober inträffade branden i kårhuset och samma kväll brann omklädningsrummet och förrådet på Sportfältet ner till grunden.
Förklaringen som 20 åringen gav i rätten var att vid den tidpunkten varit ensam och mått psykiskt dåligt. Uppmärksamheten som brotten gav mildrade ångesten och gav ett slags lyckokänsla. Han kom ur depressionen i samband med att fick vuxenstöd och kunde lämna familjen.
Gradvis har han förstått hur galet han handlat. Det ledde fram till erkännandena.
Åklagare Ulrica Selderman rubricerade branden i omklädningsrummet som grov men tingsrätten avvisar hennes argumentation. Ministraffet för grov mordbrand är sex års fängelse. Tingsrätten anser inte att branden varit en fara för människor och att spridningsrisken varit begränsad.
20-åringen döms för stöld, försök till rån, rån, grov skadegörelse och två fall av mordbrand. Det sammanlagda straffvärdet för brotten är tre år och tio månader.
Falu tingsrätt anför flera orsaker till strafflindring. Dels hans låga ålder när brotten begicks och att han på eget initiativ medverkat så att brottsutredningarna slutförs. Hänsyn tas även till att hans mentala hälsa blivit stabilare och att det inte finns missbruk. Risk för fortsatt brottslighet anses inte föreligga.
Han skall betala ett sammanlagt skadestånd på 400 000 kronor jämte ränta från brottsdagen. Borlänge kommun och Dalarnas försäkringsbolag krävde 5 miljoner kronor i skadestånd för omklädningsrummet men medgav jämkning i tingsrätten. Ett skadestånd på fem miljoner kronor skulle äventyra hans återanpassning i samhället argumenterade tingsrätten.
Yrkade skadestånd till kassörskorna jämkas inte.
HANS DAHLQVIST

Mer läsning

Annons