Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

450 ska väljas till nya uppdrag i dag efter av att socialdemokraterna brutit med vänstern

/
  • Börja om från början. Det är inte tomt i fullmäktigesalen i kväll. Men majoritetens förslag är nu att börja om från början för val till nämnder och styrelser.Foto: Tomas Nyberg
  • Tåget har gått för Leif Lindström om socialdemokraterna får bestämma. Lindström räknar med att överklaga kvällens förväntade fullmäktigebeslut till länsrätten.Foto: Tomas Nyberg

Annons

I dag ska kommunfullmäktige välja om samtliga förtroendevalda i alla nämnder och styrelser. Det är frågan om hundratals poster.
Allt på grund av att socialdemokraterna inte längre vill samarbeta med vänsterpartisten Leif Lindström.

Totalt är det på 450 poster i kommunen där det blir nyval. I fullmäktiges dagordning är det 39 punkter i fullmäktiges dagordning som upptas av olika nyval på grund av konflikten mellan socialdemokraterna och vänstern.
Nu är det säkert så att på de flesta av posterna är det fråga om omval av samma personer som sitter där i dag. Många politiker sitter också på en rad poster.

Förberett

Valberedningen som ska förbereda valet väljs i början av mötet. Därefter ska de lägga förslag till alla nämnder och styrelser. Kan ta tid kan man tycka.
-- Det är förberett, säger Nils Persson, s.
I valberedningen är det tänkt att riksdagspartierna ska sitta, sverigedemokraterna och omsorg för alla hamnar utanför.

Alliansen får 7 viceposter

I dag har vänstern fyra vice ordförandeposter som de blir av med. Alliansen är erbjudna sju vice ordförandeposter. Ordförandeposterna sitter fortfarande socialdemokraterna på. Moderaterna får omsorgsnämnden och nämnden för arbetsmarknad och vuxnas lärande. Centern får personalutskottet och byggnadsnämnden. Folkpartiet får fritidsnämnden och trafikutskottet. Kristdemokraterna får överförmyndarnämnden.
-- Men det blir i stort sett samma som sitter i nämnderna redan nu, säger moderaten Ulla Olsson.

V och ofa i samarbete

Omsorg om alla, ofa, fick efter valet 2006 inga platser alls i någon nämnd. Nu går de samman med vänstern i en valteknisk samverkan, och båda partierna kan därmed dra nytta och få fler platser än om de stod ensamma.
-- Då ha vi möjlighet att få plats i de nämnder som har 11 eller 13 ledamöter, säger Lars-Erik Skoglund, talesman för omsorg för alla.
Ofa tänker också ställa sig bakom vänsterns syn att omvalet är olagligt. Om de juridiska tvisten har Dala-Demokraten skrivit om tidigare.

Kan bli långdraget

Men det kan bli en riktigt långdragen historia. Vid kommunfullmäktiges möte efter valet 2006, la sverigedemokraterna och omsorg för alla extranomineringar. Det betydde att det blev slutna omröstningar i en rad val, och en sen kväll för ledamöterna.

Sd nominerar extra

Lars-Erik Skoglund i ofa säger att de avvaktar om de ska nominera extra personer.
-- Vi får se hur tonerna går under kvällen, säger Skoglund.
Sverigedemokraterna ifrågasätter om ett nyval är giltigt.
-- Vi vill ha ett klart besked i det, säger Anders Kampl.
Han säger också att partiet räknar att nominera sina kandidater på mötet, vilket skulle betyda att det blir suten omröstning.
-- Vi tar till de viktigaste nämnderna, säger Kampl.

PER EKLUND
0243-920 28
per.eklund@daladem.se

Mer läsning

Annons