Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70 år sen debuten spelar Gustaf Sjöholm vidare

/
  • -- När jag sitter ensam med min sax inbillar jag mig att de andra är med och spelar. Det är underbart, säger Gustaf Sjöholm.Foto: Bons Nisse Andersson

Annons

Gustaf Sjöholm började spela jazz med pappa Axel och brodern Sven i Fylgia- orkestern 1937. Han håller på än, 87 år gammal, med en fin ton i altsaxen.

- Jag övar varje dag. Det är lika roligt att spela i dag, nästan roligare, säger Gustaf strax före en spelning vid Torsångs hembygdsgård. Gruppen No Smoking med fem saxofoner och komp har en genomsnittsålder på 73 år. Gustaf är åldersnestor, eldsjälen och drivkraften.
- Det är så härligt att spela i en sån här saxsektion.
Två altar, två tenorer och en baryton.

Bor i Sjugare

Gustaf har växt upp i Sjugare i Leksand, och bor kvar där än. Pappa Axel bildade orkestern Fylgia 1928. Där fanns naturligtvis också Gustafs storebror Sven på trumpeten. 1937 kom Gustaf med.
- Jag tyckte inte det var så väldigt roligt då. Det var mest min far och bror som var intresserade.
I dag ligger dock intresset på topp.

Gjorde väggbonader

Brodern Sven Sjöholm flyttade sen till Göteborg och hade egen orkester med bland annat Borlängemusikern Joppla Björling.
Förutom musiken arbetade Gustaf på ett företag som tillverkade väggbonader. Många är de gånger han åkte runt i Dalarna med den legendariske fotografen Get-Alfred för att ta en vacker vy.

Lungsjukdom satte stopp

Nästan hela livet har han spelat på sin altsax. Fyra saxar tror han att han har slitit ut.
Under ett tiotal år fick dock Gustaf lägga undan saxen. En lungsjukdom satte stopp för spelandet. Men trots sviter i lungorna, spelar han vidare.
Ingen sjukdom verkar sätta stopp för hans intresse. Han är en väldigt pigg och positiv 87-åring. För en vecka sedan fick han en blödning i ögat och hans läkare förbjöd honom att spela sax, men några dagar senare står han på scenen i Torsång.
- Min första sax köpte jag av Gustaf 1955, berättar Ingemar Vintersved från Norr Lindberg, som nu spelar barytonsax i No Smoking.

Svensk sommar

Vid hembygdsgården i Torsång finns alla ingredienser en svensk sommar kan ha.
Solnedgång, grönska, ängar, björkar, spegelblank sjö och båtar som ljudlöst sveper förbi. Efter att Swingladies från Borlänge hedrat sommaren med Summerwind och Summertime och några fler låtar, ljuder saxarna över Ösjöns vik.
Body and soul, Novolty accordeon och andra legendariska jazzlåtar som Gustaf haft med sig under sina 70 år med musik.
- Det roligaste att spela är Splanky, en låt där det händer nåt, säger Gustaf, medan han bläddrar i en fem centimeter tjock trave med noter.PER EKLUND
0243-920 28
per.eklund@daladem.se

Mer läsning

Annons