Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla ska kunna ha valmöjligheter när det gäller mat och värme

/

Annons

Borlängebon ska kunna leva ett gott liv, utan att ha bil. Alla ska också kunna välja mer miljövänligt när det gäller mat och uppvärmning.
Det är syftet med kommunens nya klimatstrategi.
- Man behöver inte bli miljö-mupp. Men alla kan ta ett litet ansvar, säger Linda Norberg, hållbar samhällsbyggnad.

Hon ser det som ett ovanligt grepp att vända klimatstrategin till allmänheten och inte till kommunledningen. Tanken är att uppmuntra människor att göra val som minskar koldioxidutsläppen. Kommunen ska hjälpa till.
All planering ska utgå från ett så litet behov av transporter och energi som möjligt. I hyreshus och villor ska den som vill och har råd kunna välja effektivare uppvärmning.
Själv föreslår Linda Nordberg till exempel att vatten och värme inte ska ingå i hyran för Tunabyggens hyresgäster. Den som betalar för vattnet kanske kortar ner duschtiden, resonerar hon.

Mer lokal mat

Borlängebor ska också få mer underlag för att välja transporter, exempelvis uppgifter om kostnader och utsläpp. Kommunen marknadsför sedan alternativ till bilen. Dit hör tåg- eller busstrafik och cykling, men även bilpooler och samåkningssystem.
Varje borlängebo äter i genomsnitt 70 ton mat och dryck under sitt liv. Den nya klimatstrategin uppmanar allmänheten att välja nyttigare mat som även minskar transporterna av livsmedel, förklarar Linda Norberg.
Hon och arbetskamraterna på hållbar samhällsbyggnad ska sedan följa upp strategin. De tar då reda på om fler borlängebor, med kommunens hjälp, verkligen lever på ett sätt som får ner utsläppen. Resultatet ska presenteras i kommunens miljöredovisning.
KARIN SIMONSSON
0243-920 21
karin.simonsson@daladem.se

Mer läsning

Annons