Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla tidigare val återkallas - Vänsterpartiet kommer att överklaga beslutet

Annons

Det blev ingen stor diskussion om brytningen mellan s och v.
På en kvart var beslutet klart om att återkalla alla tidigare val.
-- Nu överklagar vi beslutet, sa Leif Lindström från v.

Alla partier utom vänsterpartiet, omsorg för alla och sverigedemokraterna, ställde sig bakom förslaget att återkalla alla tidigare uppdrag i nämnder och styrelser.
-- Det är olyckligt att frågan avgörs av jurister. Vi skulle hellre se en politisk förlikning. Därför yrkar vi på en återremiss, sa vänsterns Leif Lindström.

Olönsam post

Han menade att det inte fanns någon ny politisk majoritet och därför var beslutet om att återkalla alla val olagligt.
-- Vad är det som får s att kasta sig i famnen på borgerligheten. Det finns bara en vilja att kasta ut vänsterpartiet, fortsatte Lindström, som förklarade att han förlorat 80000 kronor i årsinkomst på att bli kommunalråd, och därför inte hade något ekonomiskt egenintresse att sitta kvar.

Inge lång diskussion

Men det blev ingen riktig diskussion i frågan. Nils Persson, s, förklarade dock att det fanns ett liknande fall i en annan kommun, där den nya lagen prövats. Något som talade för socialdemokraternas förslag, menade han.
Nu väntar en juridisk prövning av beslutet.

Sd nominerade extra

Efter att alla tidigare val återkallats, gick fullmäktige in i nyvalet.
I fyra val lades tilläggsförslag förutom valberedningen. Förslagen kom från sverigedemokraterna. Därför blev det sluten omröstning. Sverigedemokraterna fick förutom sina egna två röster även från något annat parti i tre val.

Mp stärktes

Som helhet stärktes miljöpartiets roll. Kommunalrådet Nils Gossas stärkte sin position och ökade sin kommunalrådstid från 40 till 60 procent. Partiet fick även fler vice ordförandeposter.
Likaså stärktes alla de fyra allianspartierna, som genom uppgörelsen fick sju vice ordförandeposter. Alla ordförandeposter behåller dock socialdemokraterna.

Ofa in

Omsorg för alla som tidigare inte haft några poster i nämnder och styrelser fick genom sitt samarbete med vänsterpartiet fem poster som ersättare och en som ordinarie ledamot.
Här valdes ofa:s gruppledare Lars-Erik Skoglund till ersättare i kommunstyrelsen. Den kommunstyrelse han tidigare suttit som socialdemokrat under många år.

Två månader

Trots den omfattande proceduren med nyval, så sitter nu de tidigare förtroendevalda kvar i två månader. Först därefter inträder de nyvalda, såvida inte vänsterns överklagan går igenom.

PER EKLUND
0243-920 28
per.eklund@daladem.se

Mer läsning

Annons