Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsförmedlingen ser andra prioriteringar

Annons

Varslen står som spön i backen. Det senaste stora inom koncernen SSAB. Där drabbas 1200-talet anställda. I Borlänge, division tunnplåt, handlar det om 200 jobb i fara.

Syftet med varselreglerna är att arbetsmarknadsmyndigheterna ska få rådrum att planera och vidta de åtgärder som behövs för att underlätta omställningen för berörd personal. Men vilket stöd får då de som i slutändan står utan arbete.
- Vi kan ju inte trolla fram nya jobb. Däremot erbjuder vi coaching på olika sätt, profilerna matchas mot olika jobb, säger Jan Sundqvist på Länsarbetsnämnden i Falun.
Han säger att i normaltider hamnar cirka 30 procent av de varslade slutligen i arbetslöshet. Siffran är betydligt högre i kristider. För de inom fordonsindustrin i Göteborg handlar det snarare om 80-90 procent i den här lågkonjunkturen.
- Hur det blir med SSAB-varslet i Borlänge vet jag inte. Men företaget vill nog behålla sin kompetens och kommer troligtvis att erbjuda många naturlig avgång.
För de som drabbas är det fortbildning som gäller om man inte hittar nytt jobb. För arbeten finns, trots allt. Tekniker och ingenjörer exempelvis, är efterfrågade.
Enligt Sundqvist är det egentligen inte de varslade som det är synd om.
- Nej. De som drabbas av det här när arbetslösheten ökar är de långtidsarbetslösa. De hamnar ännu längre bort från arbete. Vi ska dra lärdom av 90-talet. Det finns många som gick ut gymnasiet -93 som ännu inte fått fast arbete. Vårt fokus kommer därför att ligga på de unga och nyutbildade. De kommer ha det mycket svårare än de nyvarslade.

Vändning på väg

Enligt ekonomer och konjunkturinstitut ser det ut att komma en vändning på marknaden inom några år.
- Krisen nu kommer få beslutsfattare att agera. I länet är Region Dalarna en viktig partner. Vidare kommer representanter från stat och näringsliv att försöka mildra effekterna av varselvågen.
I Dalarna tror Sundqvist inte på sikt på någon kraftig stigning av antalet arbetslösa.
-Det ser bra ut med tanke på åldersstrukturen. Antalet som går i pension kommer att vara väldigt högt i Dalarna. Samtidigt har vi de senaste åren legat så lågt som det nog är möjligt med en historiskt låg arbetslöshet.
Var krisen i slutänden hamnar vill han inte sia om.
- Det kan ta vägen vart som helst. Arbetena i Sverige är beroende av det som händer i utlandet. Vi lever i en globaliserad värld.
KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Mer läsning

Annons