Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkitektstuderande ställer ut förslag för framtidens centrum

Annons

Ni har alla hört det förut.
Önskningarna att spårdiket ska täckas över.
Nu har två studerande vid KTH i Stockholm tagit fram en modell hur det kan se ut.
- Centrum skulle vinna på en övertäckning, säger Lisa Wikström och Frida Gustafsson

I fjorton dagar tog sig Lisa Wikström och Frida Gustafsson tid att lyssna på hur borlängeborna ville förändra centrum. De flesta ville att järnvägsspåren skulle täckas över. Utifrån det har de två arkitektstuderandena gjort sitt examensarbete. Ingen av dem har någon anknytning till Borlänge.
- Vi kunde gå in i projektet med friska ögon, säger de.
Nu har de lagt fram ett förslag på en övertäckning av järnvägsspåren skulle utformas från järnvägsstationen till Dagnybron.

Binder samman

- När vi studerade Borlänge närmare märkte vi att stora trafikleder splittrade centrum, säger de. En övertäckning av järnvägsspåren skulle binda samman centrum med Kupolen och Hagalund på ett naturligt sätt. Det var också borlängebornas önskan.
En övertäckning ger utrymme åt bostäder för att förtäta centrum men större delen av ytan reserverar de i förslaget för grönområden.
- Borlänge har ingen stadspark som andra städer i samma storlek, säger de.
I fyra veckors tid finns deras förslag utställt för allmänheten i stadshusets foajé. Kommunarkitekt Arne Ludvigsson tror inte att förslaget i all framtid kommer att ligga i malpåse.
- Det är realistiskt att tänka sig en däckning av spårområdet, säger han. Fortsätter Borlänge att utvecklas som vi hoppas blir det förr eller senare aktuellt med att bygga över spåren. Varför inte placera Bobergshallen över spåren. Det finns förslag på det också. Byggnadstekniskt är en däckning möjlig även om det är komplicerat.
Frida och Lisa har tittat lite på vad det skulle kosta att förverkliga deras förslag. I Turkiet kostade en övertäckning av ett hälften så stort spårområde runt 700 miljoner konor.
- Dubbla den summa och du är i närheten.
HANS DAHLQVIST

Mer läsning

Annons