Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avloppslukt besvärar bybor i Halvarsgårdarna

Lukt från en avloppsledning mellan Romme Alpin och byn Halvarsgårdarna har besvärat bybor under flera år. Det är under vintersäsongen som lukten sprids. Borlänge Energi försöker göra något åt problemet.

Annons

Intresseföreningen för Gamla Skolan i Halvars skrev till byggnadsnämnden i mars i år. Föreningen krävde att problemet med avloppsledningen skulle åtgärdas innan Romme Alpin fick ytterligare tillstånd att bygga ut skidanläggningen.

Bosatta i Halvarsgårdarna har flera vintrar besvärats av dålig lukt från en avloppsledning mellan Romme Alpin och byn.

Det är gasen svavelväte som orsakar lukten ur en eller flera avloppsbrunnar i byn.

– ­Det är en tryckavloppsledning som pumpar vattnet från skidcentret till byn. Avloppsvattnet släpps till en brunn relativt nära bostadshus och det är känsligt så klart, säger Anna Åkerlund vid Borlänge Energi.

Föreningen anser att den 30 år gamla avloppsledningen inte är dimensionerad för mängden avlopp. Trots flera kontakter med Borlänge Energi, som ansvarar för ledningen, så kvarstod problemet förra skidsäsongen.

Kommunens miljökontor ansåg inte att utbyggnaden av Romme Alpin behövde stoppas. Belastningen bör inte påverka luktproblemen, skriver miljökontoret i sitt svar till föreningen. Men Borlänge Energi ska utreda och åtgärda luktproblemen och rapportera till miljökontoret.

– ­Vi ser inte att utbyggnaden vid Romme Alpin kan bidra till mer lukt. Problemet är det omvända. Ledningen har tillräcklig dimension för att klara av belastningen. Vid utbyggnaden blir det ökad mängd avloppsvatten och bättre omsättning i ledningen. Det är vid låg omsättning och långa omloppstider som svavelväte bildas, säger Anna Åkerlund.

Inför kommande vintersäsong har Borlänge Energi undersökt hur problemen kan åtgärdas vid källan.

– Vid pumpstationen vid Romme Alpin har vi tillsatt kemikalier för att motverka att gasen svavelväte bildas i tryckavloppsledningen som ger upphov till lukten. Sedan i påskas mäter vi svavelväte i släppbrunnen. Vi har en förhoppning inför kommande säsong om att ha en mer optimerad kemikalieanvändning.

Borlänge Energi planerar att skicka ut informationsbrev och journal till de boende för att de ska kunna dokumentera och rapportera eventuell lukt. Efter årets vintersäsong tänker Borlänge Energi göra en utvärdering av åtgärderna.

Mer läsning

Annons