Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn och personal nära olycka

Annons

De små förskolebarnen fick uppleva en riktig skräckfärd tillbaka från stan. Om inte personalen reagerat så snabbt hade en allvarlig olycka kunnat inträffa.
-- Det var riktigt otäckt, säger personal på förskolan Färjegården.

Förskolepersonal var i tisdags förmiddag med de yngsta barnen på biblioteket. Tillbaka åkte de med 604: an klockan elva. Under färden råkade en treåring komma åt en av stoppknapparna. Bussföraren trodde någon skulle av och stannade vid nästa hållplats.
-- När ingen klev av vrålade föraren att vi skulle vara försiktiga med knapparna. Sedan körde han iväg med en rivstart.
Två av de minsta barnen satt i barnvagnar. Åtminstone en barnvagn höll på att välta.
-- Men hade inte jag greppat tag i vagnen hade vagnen tippat. Själv var jag på väg mot golvet men lyckades få tag i en ledstång, säger en ur personalen.
Under resterande delen av färden tycktes föraren köra mot klockan.
-- Han körde ryckigt och fort hela vägen. Det verkar som han tävlade mot tidtabellen.
Personalen reagerade och tänkte gå fram till föraren och fråga vad han höll på med.
-- Men man hejdar sig. Fast vi var riktigt arga. Herregud, det handlar ju om barn. En feltryckning ska väl inte få sådana konsekvenser. Vill de undvika att små barn råkar pilla på knapparna kan de väl sätta dem högre upp. En allvarlig olycka kunde ha inträffat här.
Bussförarna är certifierade och utbildade i kundbemötande. En ny charmkurs vore kanske på sin plats för somliga.
-- Den som körde bussen när vi åkte in var desto trevligare. Han var väldigt tillmötesgående. Men den där typen vill vi inte ha igen.
På Dalatrafiks hemsida skryter man med att det inte finns något säkrare sätt att färdas med än i buss. Måhända gäller inte det små barn i vagn.
-- Jag kan bara beklaga det inträffade. Sådana förare vill vi inte ha. Föraren ska få sig en uppsträckning om det stämmer. Hoppas det är en engångsföreteelse, säger Swebus trafikchef i Borlänge, Ulf Johansson.

KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se
Mer läsning

Annons