Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berit har fått nog av gliringarna för hennes balansproblem

Annons

Berit Åberg har fått nog. I hela sitt liv har hon haft skolios. De senaste 20 åren har hon fått problem med balansen. Människor på stan tror att hon är berusad när det i själva verket handlar om en sjukdom.
- Jag får kommentarer och gliringar av folk som går förbi.

Berit Åberg har ryggsjukdomen kraftig skolios. Det betyder att ryggraden är väldigt sned och i Berits fall även roterad. Hon går med käpp och har problem med balansen. Ibland får hon yrselatacker så hon knappt kan stå upp. Det beror antagligen på att nackkotorna trycker på någon nerv.

Vuxenmobbning

- Jag kanske ser berusad ut för att jag vinglar men jag har aldrig varit någon alkoholist. Det beror på skoliosen. Jag förstår inte varför folk behöver kommentera. Det är vuxenmobbning.
Droppen var när hon åkte in akut för sin andra sjukdom, kol. Hon kunde inte andas. Berit har fått kol för att skoliosen trycker på lungorna. Hon har aldrig rökt.
- Jag kunde inte ta in det när de sa att jag hade kol. Alla i min omgivning skrattade och sa att det inte går. Men man kan tydligen få kol utan att ha rökt.
När hon ändå pratade med en läkare ville hon samtidigt reda ut varför hon har sådana problem med balansen. Hon fick gå fram och tillbaka i korridoren medan en läkare tittade på.
- Jag kunde knappt gå. Jag vinglade in i väggen. Då sa han att jag simulerade. Jag bröt ihop. Jag var så sjuk då så jag orkade inte säga emot. Det var fruktansvärt att inte bli trodd.

Sjuk inte onykter

Efter den incidenten bestämde sig Berit Åberg för att det fick vara nog. Nu vill hon berätta sin historia för att folk ska förstå att det finns massor med människor som har sjukdomar som gör att verkar berusade utan att de är det.
- Jag tycker synd om alla andra som råkar ut för det här. Det är inte roligt att höra att man är onykter när man egentligen är sjuk, säger hon.
Vissa dagar mår Berit bättre, andra sämre. Förut gick hon med rullator. Nu räcker det med käpp. När hon går ut följer alltid någon med i fall hon skulle få en yrselatack.
- Utan min man hade jag inte klarat det här. Han sköter det mesta i hushållet och följer med mig ut på stan.

ANNI ALM

Mer läsning

Annons