Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beviljade bidrag finns att hämta

/
  • Boende i Torsång, Dalsjö och Ornäs fanns på Torsångs café för att lägga fram idéer till orternas utveckling. FOTO: JOHNNY FREDBORG

Annons

Turism och ungdomars behov var på tapeten när Leader Borlänge Falun bjöd in till idé- och informationsmöte i Torsångs café under tisdagskvällen. Inbjudna var de boende i Dalsjö, Ornäs och Torsång.
- Många bra förslag lades fram. Nästa steg blir att bilda en intresseförening för orternas utveckling, säger Sara Olsson, caféinnehavare och styrelseledamot i Leaderföreningen.

Landsbygden ska utvecklas. För att förverkliga detta finns strukturfonder och leaderbidrag att söka. De kommande sju åren har Leaderföreningen Borlänge Falun beviljats 14 miljoner kronor från EU.

Egna idéer

Eftersom projektet handlar om samverkan ska människor, företagare och föreningar ute i byarna formulera och utveckla idéer. De omfattande ansökningarna måste sedan vara väl genomtänkta och kreativa. De mest angelägna sållas ut och genererar bidrag för förverkligande. Deadline för första ansökningsrundan går ut den 17 november.
- Det kan bli knappt om tid men om det dessförinnan finns en väl genomarbetad idé kan det väl bli så. Men vi ser det här mer långsiktigt, säger Sara Olsson.

Mest om turism

De flesta förslagen från mötet rörde turism. Man nämnde båt- och skotertrafiken som kommer öka, ridleder runt Runn, cykel- och gångväg mellan Ornäs och Torsång, camping, kanotled, skridsko, - motorcykel och fisketurism som näringar att utveckla lokalt. Idrottshallen i Ornäs verkar vara en angelägenhet för många och gynnar väl främst ungdomen. Funderingar väcktes kring huruvida leaderbidrag kan leda till strukturfondsmedel som i sin tur kan finansiera hallen nu när kommunens budget inte räcker till.
- Bidragsansökningar kräver fantasi. Om fotbollshallen i Kvarnsveden (har sökt 4,5 miljoner) och Boom Town (musikutbildare) kan få eller söka bidrag borde vi kunna det också, tycker Bo Jansson, Torsångs hembygdsförenings ordförande.

En resursperson

Inbjuden var även Emil Nilzon från Länsbygderådet Dalarna. Hans uppdrag är att finnas som en resurs i processen innan det kommer till själva projektansökan.
- Viktigt är att först prata ihop sig. Alla i byarna måste hållas informerade om vad som är på gång. Kommunen i den mån den berörs likaså. Annars kan det uppstå splittringar, säger han.
Nästa möte blir i slutet av november.
- Vi välkomnar fler intresserade människor, företagare och föreningsfolk då, säger Sara Olsson.
KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Mer läsning

Annons