Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Blir bättre med nytt avtal"

Annons

Säkra men inte miljövänliga. Så betecknas kommunens tjänstebilar av ett försäkringsbolag.
-- Vi genomför nu en ny upphandling. När nästa leasingperiod tar vid bör alla bilar vara etanol- eller dieselbilar, säger kommunens inköpschef, Anders Bringborn.

Enligt försäkringsbolaget Folksam leasade Borlänge kommun förra året 32 nya tjänstebilar. Ingen av bilarna klarar bolagets krav på låg klimatpåverkan.
-- Det är riktigt att de bilar som leasades förra året enbart bestod av icke miljöbilar. Det beror nog framför allt på att leasingkostnaden för en Ford Focus var nästan dubbelt så hög som för en Golf, som vi fått ett riktigt bra avtal på, uppger Bringborn.
När det nuvarande avtalet tecknades fanns i princip endast en miljöbil på marknaden. Miljödiskussionen låg fortfarande i sin linda.
-- Dessutom så har det inte funnits tillräckligt med etanolmackar tidigare och utbyggnaden är ju fortfarande inte riktigt bra, även om det tillkommer nya mackar, säger han.
Det nya leasingavtalet kommer att omfatta flera kommuner i mellersta Dalarna.
-- Vi vet inte vem som blir ny leverantör, så vi kan inte säga annat än att vi har en diskussion om att anskaffa mindre fordon i och med det nya leasingavtalet, säger Bringborn.
I dagsläget har Borlänge kommun sju etanolbilar och en hybrid.
-- Successivt så kommer alla bilar att bytas ut och då blir det till miljöbilar, antingen
etanol eller diesel, som skall uppfylla Folksams krav.

KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se
Mer läsning

Annons