Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende på Tjärna Ängar är rädda

Annons

Det kokar på Tjärna Ängar. Förra veckans skottlossning i en lägenhet där en man skadades svårt blev droppen. Under söndagen hölls ett krismöte med polis, politiker och Tunabyggen på servicehuset Ängsklockan.
- Vem tar ansvaret för detta bostadsområde, undrar Joacim Strömberg från Kornstigens hyresgästförening.

Ett 50-tal var på plats. Flest boende men även människor som arbetar i området. Också de uttryckte sin rädsla. Rån i Hemköp nyligen, busliv, knarkande och fylla. Sedan skottlossningen förra veckan. Incidenter som skapar oro.
- Nu får det vara nog. Vi vill kunna vara trygga här. Vi ser fler grupperingar. Arbetslösa, sjukskrivna och invandrare. Men ingen utanför verkar ta det här på allvar.
Lars-Gunnar Jansson från Borlängepolisen försöker lugna oroliga själar.
- Jag tycker vi ska tona ned. Det är inte farligt för gemene man att bo på Tjärna Ängar. De som skjuter känner varandra. Det handlar om ouppklarade affärer. Oftast drogrelaterat.

Anonyma tips

Samtidigt passade han på att be folk om tips. Folk uppmanades att avlägga vittnesmål. En man i åhörarskaran reagerade.
- Men det går ju inte att vittna anonymt. Det kan ju slå tillbaka mot en själv om man bevittnar exempelvis en grov misshandel och sedan vittnar.
Boende retar upp sig på buslivet. Bilar, mopeder och fyrhjulingar som kör ”som idioter” i området.
- Vi ser aldrig poliser på Tjärna Ängar. Skickar ni nån om man ringer, undrade flera.
- Vi får inte jaga fyrhjulingar. Inte heller rycker vi ut på förrådsinbrott och sånt. Vi har begränsade resurser och måste prioritera, säger Jansson.

Belysning

Näste man till svars blev Hans Sandin, vice vd och fastighetschef på Tunabyggen.
- Vad vi kan påverka är att på olika sätt skapa trygghet. Vi ska börja byta ut belysning i området vart fjärde år i stället för vid behov. Vi har personal på plats dagtid och fältvärdar på kvällar.
Dessutom en heltidsanställd integrationssamordnare sedan 1,5 månader.
Sedan har vi störningsjouren som man kan ringa. Men ni måste höra av er. Får vi inga indikationer på störande hyresgäster vet vi ju inte om det. Oss kan ni lugnt ringa.
Vi uppger inte vem som ringer och klagar på grannar. Däremot kan vi aldrig välja våra hyresgäster. Man måste inte vara ostraffad för att få bo hos oss, säger Sandin.
Kommunalråd Kenneth Persson tycker att den som missköter sitt boende förverkat sin rätt till att bo kvar. Detta apropå det faktum att inblandade i skottdramat bor på området.

Lokus

- Men å andra sidan kan man inte få några garantier ens i det lugnaste villakvarter
Studentboendet Lokus som ligger mitt i området fick kraftig kritik.
- Studenterna bara super, för oväsen och skräpar ned. Från torsdag till söndag. Förskräckligt, säger Joacim Strömberg.
Kenneth Persson reagerade.
- Jag ska ta upp saken med Högskolan Dalarna.
Till sist en röst från de boende. Flera vittnar om samma sak.
- Jag trivs inte. Har försökt flytta i flera år. När jag är ute med hunden har jag blivit bjuden på knark. Man är rädd, säger en kvinna.

Mer läsning

Annons