Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge kommun framför en rad krav om högskolan

Annons

Socialarbetarprogrammetborde flyttas tillbaka till Borlänge.
Det är ett av en rad krav som nu Borlänge kommun går till högskoleledningen med.

Striden om Högskolans framtid har bara börjat. Borlänge kommuns kommunalråd Nils Persson, s, har varit ganska försiktig i sina kommentarer till förslagen om högskolans framtid. Men nu tar kommunen, genom finansutskottet, där Persson är ordförande, i med lite kraftigare stämma.
- Det som kommit än så länge är lokalutredningen. Den säger att all ska koncentreras så mycket som möjligt kring högskolebyggnaden, och det tycker vi är bra, säger Persson, som inte riktigt vill hålla med om att man skärper tonen.

Kraven

Men i sitt brev till högskoleledningen lägger de en rad krav. Fortfarande är språkbruket mjukt, genom att de säger att kommunen förordar en rad frågor.. Men signalen är tydlig. I brevet förordar kommunen att:
- Industriledarutbildningen blir förlagd till Borlänge.
- Samhällsvetenskap och ekonomi hamnar i Borlänge
- All teknisk forskning som finns i Borlänge i dag blir kvar.
- Socialarbetarprogrammet flyttas tillbaka till Borlänge.
- Högskoleledningen fortsätter arbeta för en polishögskola i Borlänge.
Fortfarande har kommunledningen synen att Högskolan måste vara stark både i Falun och Borlänge.
- Det vore orealistiskt att flytta vårdutbildningen till Borlänge med tanke på att sjukhuset finns i Falun. Lika orealistiskt är det att flytta de tekniska utbildningarna till Falun, med tanke på de industrier som finns i Borlänge, säger Persson.
Han och finansutskottet menar också att högskolan inte får ta för starka intryck av hur många studenter som finns i dag.

Vill ha översyn

”Populariteten på olika utbildningar varierar över tid och just nu och sedan en tid tillbaka har de tekniska utbildningarna haft problem med att rekrytera studenter. Det är en utveckling som måste brytas. Det är därför viktigt att den översyn som görs av högskolans ekonomi omfattar hela högskolan, både verksamhet och överbyggnad.”, skriver de i sitt brev.

Vill hjälpa till

Kommunen säger sig nu vara beredd att medverka till en rad åtgärder för att förbättra högskolans möjligheter. De talar om marknadsföring, förbättringar i studiemiljön, bättre lokallösningar samt utveckla kontakter mellan högskolan och näringslivet.

PER EKLUND
0243-920 00
per.eklund@daladem.se

Mer läsning

Annons