Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge kommun ska jobba fram en ny organisation för elevhälsan

Annons

Kommunen arbetar sedan mars 2006 med en ny elevhälsoorganisation.
- Kortsiktiga besparingar inom kommunen kan ha slagit mot elevhälsan säger gymnasienämndens ordförande, Jan Bohman.

Skolans ansvar för att eleverna får den hjälp och stöd de behöver regleras i bland annat skollagen. När elevhälsoorganisationen sjösattes organiserades den olika inom Borlänge- och Tuna skolområde.
I dag saknas därför en genomgripande samordning mellan skolområdena, med undantag av gemensam köpt skolläkartjänst av Borlängehälsan och viss samordningsfunktion för skolhälsovården.
Svårigheter finns således att se och ta del av den samlade kompetensen inom kommunen som helhet. Det framgår av en översyn av elevhälsan som en arbetsgrupp upprättat.

Ska synkroniseras

De olika skolområdena, Tuna och Borlänge grundskoleområden och gymnasieskolan Borlänge/Säter ska därför synkronisera de personalkategorier som arbetar med elevhälsa. I framtiden ska de fungera mer som ett lag. Detta för att öka effektivitet och samordning.
- Resurserna ska finnas och kunna sättas in direkt där de behövs. Personalen ska inte behöva känna sig otillräcklig och att de befinner sig på fel plats och inte kan hjälpa, säger gymnasienämndens ordförande, Jan Bohman.
Besparingar på bland annat elevhälsan visar att kortsiktiga sådana som genomdrivits kan ge långsiktiga konsekvenser.

Flickor mår dåligt

Ett bevis för detta kan vara den forskningsrapport som nyligen lades fram och som påvisade att många unga flickor i Borlänge ofta mår dåligt.
Ingrid Wiberg är verksamhetschef i Tuna skolområde, ansvarig för skolsköterskorna.
- Neddragningarna har i synnerhet slagit mot speciallärare. Samhället ser i dag annorlunda ut. De unga behöver mer och tidigare stöd.
- Hjälpen måste sättas in med kraft. Vi kan inte gå runt och släcka småbränder utan måste agera med full kraft. Den nya organisationen tror vi kan förbättra mycket.
KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se.

Mer läsning

Annons