Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängeföretag har tagit fram en process för åter- vinning av LCD-skärmar

/
  • Stopp låt inte datorskärmen försvinna i papperskorgen. Två företag i Borlänge har tagit fram en unik återvinningsprocess för LCD-skärmar.– Verksamheten är igång i stor skala efter årsskiftet, säger Kenny Ranerup, VD på Swedish LKCD Center.Foto: Hans D

Annons

Två företag i Borlänge har i samarbete tagit fram en process för återvinning av LCD skärmar.
Återvinningsprocessen är den första i sitt slag i världen och bedöms revolutionera sättet att ta hand om ut-tjänta platt-TV och datorskärmar.
- Snabb teknisk utveckling ökar efterfrågan på exklusiva material, säger Kenny Ranerup, VD på Swedish LSD Center, som tagit fram prototypen.

Swedish LCD Center och Hans Andersson Metal är först i välden med att utveckla en återvinningsprocess för LCD-displayer.
Efter ett utvecklingsarbete under cirka ett och ett halvt år är man nu färdig att träda in på marknaden. Bakgrunden är dels ett miljödirektiv från EU dels krasst ekonomisk.

Slöseri

Att som tidigare låta merparten av skrotade LCD-skärmar gå till förbränning är ett slöseri med dyrbart material.
- En bättre lösning är helt enkelt att ta hand om materialet i skärmarna och använda det på nytt, säger Kenny Ranerup. Vi sluter kretsloppet och det tjänar alla parter på.

3 500 fotbollsplaner

Beräkningar visar att 25 miljoner kvadratmeter skärmar kommer att skrotas varje år kring 2020 bara i Europa .
Det motsvarar en yta av cirka 3 500 fotbollsplaner.
Var och en kan förstå det gigantiska slöseri som det innebär att låta skärmarna försvinna i förbränningsugnen.
En LCD-skäm består av polariserad film, glassubstrat, färgfilter, transparenta elektrodskikt och flytande kristall.
I skärmarna finns även små mängder av dyra metaller. I dag är priset på en kvadratmeter polariserad film cirka 1000 kronor.

Tradition

Att två företag i Sverige går i bräschen för att återvinna LCD-displayer förmodar Kenny Ranerup beror på den tradition av sopsortering som finns i hushållen.
- Vi är vana att ta hand om det vi slänger, säger Kenny Ranerup.

Återanvändning

Hans Andersson Metals uppgift är att anpassa återvinningsprocessen från laboratorienivå, som Swedish LCD Center tagit fram, till industriell skala.
Den nya återvinningsprocessen delar upp displayen i komponenter som kan användas i tillverkning av solglasögon, nya displayer, telefoner, miniräknare och termometrar.

Uppmärksamhet

Om några månader räknar Kenny Ranerup att verksamheten är igång. Det som pågår är att upprätta kontakter med återvinningsstationer runt om i landet.
- Vi har presenterat modellen på en mässa i Tyskland och det väckte stor uppmärksamhet, säger Kenny Ranerup.
HANS DAHLQVIST

Mer läsning

Annons