Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredda Våbäcksforsen i stället, säger Bo Jansson

Annons

Det skulle krävas enorma anordningar och påverka hela Torsång, säger Bo Jansson om förslaget från Jan-Åke Holmdahl att öppna Runns gamla utlopp vid Truttjärn i Torsång.
- Bredda Våbäcksforsen i stället. Det skulle öka flödet från Dalälven när det kommer stora vattenmängder, säger Jansson.

Bo Jansson är ordförande i hembygdsföreningen i Torsång och i föreningen Dalälvsbor. Han har varit med om översvämningar sedan han var liten grabb.
- Min familj bodde i gamla brovaktarstugan bredvid Torsångs café. Där bor jag än dag. Men för 50-60 år sedan var det här skitsidan av samhället. Avloppen rann direkt ut i älven.
- Och från Domnarvet kom så mycket oljeblandad granulering att man blev svart på handen om man stack ner den i vattnet när det var som värst.

Översvämning vanligt

Översvämningar var vanliga. Ingen brydde sig, säger han.
- Vi barn seglade runt i träbyttor i källaren när vattnet stod högt. De vuxna skruvade av brännaren och lade den högt upp på oljepannan. Det var allt. Samtidigt var det mycket vass längs stränderna som skyddade mot erosion.
I dag räknas strandtomter som Bo Janssons som framsidan av samhället. Och översvämningsrisk och erosioner längs stränderna är ett stort problem, betonar han.

Orealistiskt

Men han förstår inte vitsen med Jan-Åke Holmdals idé att öppna Runns gamla utlopp vid Truttjärn i Torsång som DD berättade om i lördagens tidning.
- Vattnet rinner ju genom Torsång i dag också, Faluns vatten via Ösjön och Runn, och ner i Lillälven och Torsång.
- Vattnet skulle viserligen rinna snabbare om man öppnade det gamla utloppet. Men ska man dämma för Dalälven för att vattnet inte ska kunna ta sig in tvingas man bygga in hela Torsång.
Det är orealistiskt, menar han.

Enkelt ingrepp

Att bredda Våbäcksforen längs Dalälven i Gustafs kommun är däremot ett enkelt ingrepp, menar han och berättar om beräkningar som visar att det skulle sänka högsta nivån vid översvämningar med en halv meter.
- Redan 1772 skrev kommunalmännen i Aspeboda, Torsång och Vika till landshövdingen i samma ärende. Men det kom inget svar.
- Kanske nya landshövdingen kan svara när hon kommer på årsmötet med föreningen Dalarnas Fornminnes- och Hembygdsförbund.
KRISTINA VAHLBERG
023-47561
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons